Vil ikke endre renten

(Illustrasjonsfoto: Colourbox)
(Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Seniorforsker Knut Røed i Frischsenteret mener den lave prisstigningen er det minste problemet i den økonomiske politikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere økonomer har tatt til orde for at Norges Bank bør kutte renten for å få opp prisstigningen som ligger langt under målet på 2,5 prosent.

Det er de fem økonomene i Dagens Næringslivs rentepanel helt uenige i, og alle mener styringsrenten bør holdes uendret på 1,5 prosent når Norges Banks hovedstyre har møte i morgen.

Ser ikke problemet

Flere av deltagerne i DNs rentepanel mener snarere det nå er risikabelt for norsk økonomi å bruke renten til å få opp prisstigningen.

Seniorforsker Knut Røed i Frischsenteret sier det rett og slett er vanskelig å få øye på noen problemer i den økonomiske politikken som er mindre enn at prisene stiger mindre enn målet.

– Å sette ned renten nå for å få opp inflasjonen vil etter mitt syn innebære at man i bestrebelsene på å løse et ikke-eksisterende problem faktisk risikerer å skape et langt mer alvorlig et – i form av finansielle ubalanser og bobletendenser, sier Røed til Dagens Næringsliv.

- Klar større risiko

Han får støtte av professor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo.

– Hvis Norges Bank skulle få inflasjonen raskere opp mot målet, måtte banken satt en betydelig lavere rente, noe som kunne medført en klart større risiko for realøkonomisk ustabilitet fremover, sier Holden til DN.

Professor Hilde Bjørnland peker på at det hovedsakelig er importert inflasjon som presser veksten i konsumprisene ned, og at derfor ikke er noe problem at inflasjonsmålet ikke nås. Hun ønsker at inflasjonsmålet heller bør knyttes til den innenlandske prisutviklingen.

Senioranalytiker Katrine Godding Boye i Nordea Markets mener regjeringen bør gi Norges Bank langt mer fleksibilitet i inflasjonsstyringen, samtidig som sentralbanken får et tydeligere ansvar for å motvirke ubalanser i økonomien. Hun mener rentenivået i Norge er lavt sett i forhold til norsk økonomi med god vekst og lav arbeidsledighet. Hun utelukker ikke en renteøkning til i år.

Sistemann i DNs rentepanel, professor Ragnar Torvik ved NTNU, sier til avisen at han tviler seg frem til at renten bør holdes uendret. Argumentene mot å senke renten er ifølge Torvik at den norske kronen har svekket seg, samt at retningen i boligmarkedet ennå er for tidlig å anslå sikkert.

Les også:

Mener Norge er fanget i rentedilemma

- Farten i boligmarkedet er så høy at det må kraftigere lut til

Personvernpolicy