Valgprognoser snudde: Berlusconi kan ha flertall i Senatet

Valgprognoser snudde: Berlusconi kan ha flertall i Senatet
Valgprognoser snudde: Berlusconi kan ha flertall i Senatet

De første valgdagsmålingene fra Italia indikerte seier for sentrum-venstrekoalisjonen og markedet pustet lettet ut. Så kom nye prognoser som tyder på at Silvio Berlusconis sentrum-høyre-koalisjon kan ha flertall.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokken 15.00 i ettermiddag stengte de italienske valglokalene. De første valgdagsmålingene indikerte at sentrum-venstrekoalisjonen vinner valget. Men senere på ettermiddagen viste en prognose fra tvstasjonen RAI derimot at Silvio Berlusconis allianse vil få flest seter i det italienske sentatet. Ifølge Sky leder sentrum-høyrekoalisjonen med 31 prosent av setene i Senatet mot 29,7 prosent for sentrum-vestre. Markedene bråsnudde på de nye prognosene.

I markedet vil utviklingen frem til det endelige resultatet bli fulgt nøye mandag ettermiddag. Seniorøkonom Katrine Godding Boye i Nordea Markets tror alt annet enn et tydelig flertall for en sentrum-venstrekoalisjon vil kunne føre til ny uro rundt landets økonomiske utvikling.

- Jeg tror vi fort kan se en reaksjon på italienske statsrenter, euroen vil trolig svekkes og så vil det helt sikkert være negativt for aksjemarkedet, med en «risk off»-reaksjon, sa Boye til DN.no før dagens første valgdagsmålinger ble kjent.

Les også: – Norske banker tjener penger ved å skru opp prisene

Bersani ledet først

Ifølge den første valgdagsmålingen fra SkyTG24 Tecne lå det an til at Pier Liugi Bersanis sentrum/venstre-koalisjon fikk flertallet av de 340 representantene i underhuset, mens den samme koalisjon ligger an til å få minst 156 representanter i Senatet. Koallisjonen så dermed ut til å nå flertallet på 158 seter i Senatet ved å inngå et samarbeid med Mario Montis sentrumskoallisjon som lå an til 21 seter i Senatet.

Markedet reagerte med å sende rentene på italiensk statsgjeld nedover. Tiårige statsrenter var ned 19 punkter 4,25 prosent klokken 15.01, ifølge Bloomberg News.

- Markedene puster lettet ut, kommenterer porteføljefovalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning på Twitter.

På Milano-børsen steg hovedindeksen FTSEMIB kraftig like etter klokken 15.00. Indeksen steg 3,8 prosent sammenlignet med fredagens sluttnotering. De italienske storbankene Unicredit og Intesa steg henholdsvis 7,2 og 5,7 prosent like etter at de første valgdagsmålingene ble kjent.

Les også: Slik blir klasseskillet for framtidens pensjonister

Markedene bråsnudde

Men så snudde det etter at nye målinger utover ettermiddagen tydet på at Silvio Berlusconi ville gjøre det sterkere i Senatet enn de første valgdagsmålingene viste. Nyheten ga en bråstopp for rallyet og oppgangen i hovedindeksen i Milano forduftet utover ettermiddagen mandag.

Professor Roberto D’Alimonte som underviser i politikk ved Luiss-universitetet i Roma, minner imidlertid om at valgdagsmålingene kan være upålitelige.

- Jeg mistror valgdagsmålingene fullstendig, sier han til Financial Times mandag ettermiddag. Han mener vi får en bedre indikasjon på valgutfallet når innenriksdepartementet etter hvert slipper deler av valgdagsopptellingene senere i dag.

Markedene håper på venstresiden

Boye i Nordea Markets pekte på forhånd på at det mest sannsynlige utfallet var at sentrum-venstrekoalisjonen ledet av Bersani fikk flertall på nasjonal basis og dermed vant Underhuset. Men hun pekte også på at tidligere statsminister Sivlio Berlusconi og protestpartiet «Five star movement» så ut til å ha vunnet mange velgere, noe som skapte usikkerhet om Bersani vil klare å danne regjering.

Risikoen er fortsatt tilstede for at Bersani og nåværende statsminister Mario Monti ikke oppnår flertall i begge kamre, Underhuset og Senatet. Da kan det bli vanskelig å danne regjering og nyvalg kan bli resultatet.

For markedene vil en klar seier til en sentrum/venstre-koalisjon være den beste løsningen, mener Boye.

- Det er de som har gitt uttryk for at de er mest på linje med Monti. De er reformvennlige og mest eurovennlige. Jeg ser på det som den mest stabilie overgangen fra Monti, der man fortsetter det løpet man nå har forsøkt å gjennomføre, sier Nordea-økonomen.

Sårbart

Italia ligger i utgangspunktet godt an til å håndtere sine gjeldsproblemer. Dersom man justerer for årlige rentebetalinger, er landets budsjettbalanse positiv. Men med Europas største statsgjeld er landet likevel svært sårbart.

- De bør helst ikke få høyere renter, siden de ikke klarer å skape særlig vekst i økonomien. De har veldig store utfordringer på det området.

- Men så lenge Italia ikke får for høye renter, kan de takle den høye gjelden, selv med ganske svak vekst, i og med at de har et såpass høyt primæroverskudd. Men de er veldig sårbare for en kraftig nedtur eller en økning i rentene, sier Boye.

Selv om markedene skulle reagere med å sende rentene på italiensk statsgjeld opp igjen, er Boye likevel usikker på at vi vil se den samme selvforsterkende effekten vi så sommeren 2011.

- Det er nok en viss risiko for det, dersom det blir kaos og man igjen begynner å frykte nedskrivninger av italiensk statsgjeld. Det er nok det som er det verst tenkelige.

Hun peker imidlertid på at ECBs sentralbanksjef Mario Draghi ifjor høst lovet å gjøre alt for å redde euroen, noe som blant annet bidro til å redusere rentene for de mest gjeldsutsatte nasjonene i eurosamarbeidet. Sentralbanken åpnet også for å gjøre støttekjøp av statsgjeld i land som ber om hjelp fra eurosonens stabilitetsfond ESM.

- Så lenge det er en viss stabilitet og man fortsatt er innstilt på å gjøre det ytterste for å få orden i statsfinansene, bør Draghis uttalelse om at han vil gjøre alt for å redde euroen fremdeles gjelde, sier Boye.

LES OGSÅ:

Politisk stjernesmell i Italia

Risikabelt valg

Personvernpolicy