- Alt som kan gå galt, går galt

Aksjekurser (foto: Scanpix)
Aksjekurser (foto: Scanpix)

Verdensøkonomien har seilt fra rom sjø til tsunami. - Vi blir minnet på Murphys lov, mener sjeføkonom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Enda en gang blir vi minnet på Murphys lov: alt som kan gå galt, går galt.

Den danske sjeføkonomen Helge J. Pedersen i Nordea Markets i København lar seg forbløffe av alle krisene som har inntruffet i løpet av kort tid.

- I løpet av en veldig kort periode har en flom av uventede hendelser ført til at risikofrykten igjen har satt seg, og har ført til at svingningene i finansmarkedene har økt betraktelig, skriver han i en fersk oppdatering.

Oppsvinget fortsetter

Han peker på at han bare trenger å nevne uroen i Midt-Østen og Nord-Afrika og naturkatastrofen i Japan.

- Konsekvensene for verdensøkonomien er fortsatt usikre, men jeg tror at oppsvinget i verdensøkonomien vil fortsette, med trolig i et litt saktere tempo, mener Pedersen.

Det bygger han først og fremst på hvilken effekt de to hendelsene har hatt på oljeprisene. Uroen i Midt-Østen og Nord-Afrika minner oss på usikkerheten knyttet til det fremtidige oljetilbudet.

- På den andre siden kommer etterspørselen til å falle markert i Japan. Men på lang sikt vil etterspørselen etter fossilt brensel sannsynligvis øke. Delvis fordi atomkraftverket i Fukushima vil være stengt, og delvis på grunn av mulige endringer i atomkraftverkpolitikken i Europa, skriver Pedersen.

Svakere vekst

Han tror derfor at oljeprisene i år og 2012 vil ligge over tidligere prognoser.

- Alt annet like kan dette bety svakere vekst og høyere inflasjon, skriver han.

Samtidig tror han fortsatt at den europeiske sentralbanken ECB kommer til å sette opp styringsrenten i april, som banken tidligere har signalisert. Det kommer til å være positivt for de eurolandene i nord, men ikke for Hellas, Portugal og Irland - som fortsatt befinner seg i en statsfinansiell krise.

Må ta tak i gjelden

Sjeføkonomen tror at den amerikanske sentralbanken Fed kommer til å vente med rentehevingene til slutten av året, men at de kommer til å gi seg med de kvantiative lettelsene i løpet av sommeren.

- Økonomien ser ut til å ha kommet seg etter finanskrisen, skriver Pedersen.

Han understreker imidlertid at myndighetene der nå må få bukt med det svumlende gjeldsberget, som kan få situasjonen i Europa til å blekne.

Norden klarer seg fortsatt bra, mener sjeføkonomen. Han tror på rentehopp i den svenske riksbanken og i Norges Bank i nær fremtid.

Les også:

- Jemen er en tikkende bombe

- Eksplosiv uke

- Er de sprø?

Nytt rentesjokk for Irland

- Hele verden er i ferd med å bli interessert

- En fest som ingen hadde sett for seg

Personvernpolicy