Ny frykt for spansk kollaps

Spania må nå betale nesten fem prosent rente for å låne penger gjennom tiårige obligasjoner (foto: Scanpix).
Spania må nå betale nesten fem prosent rente for å låne penger gjennom tiårige obligasjoner (foto: Scanpix).

- Euroen står foran en eksepsjonelt alvorlig situasjon, sier Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at Hellas og Irland ble berget av europartnerne rettes oppmerksomheten igjen mot kriselandene i sør, Portugal og Spania.

Men kollapser økonomien i Spania, det fjerde største eurolandet, spørs det rett og slett om det fins nok penger og politisk vilje i eurolandene til en bergningspakke, skriver Dagens Næringsliv.

- Euroen står foran en eksepsjonelt alvorlig situasjon, sier Tysklands forbundskansler Angela Merkel, som sitter med nøkkelen både til en politisk løsning og til pengehvelvet hvis krisen sprer seg videre til den iberiske halvøyen.

Rekordrente

Usikkerheten rundt økonomien gjorde at Spania igår måtte betale den høyeste risikopremien for å låne penger siden landet gikk inn i eurosamarbeidet i 1999.

Spania må nå betale nesten fem prosent rente for å låne penger gjennom tiårige obligasjoner, den høyeste renten siden 2002. Risikopremien, såkalte credit default swaps (CDS), er på 2,36 prosent.

- Det er «absolutt ingen risiko» for at Spania må be om nødhjelp, understreket Spanias Finansminister Elena Salgado igår. Lignende uttalelser kom forøvrig også fra regjeringene i Hellas og Irland, før de begge til slutt måtte bite i det sure eplet.

Sentralbanksjef Miguel Fernández Ordóñez sier nå ifølge den spanske avisen El País at regjeringen snarest må rykke ut og varsle en mer omfattende pensjonsreform for å roe ned markedene. Pensjonsreformen er avgjørende, og det haster, sier Ordóñez.

Les også:

- Går ikke langt nok

- Høy frykt for at statene skal gå konkurs

Streikende lammer Portugal

- En ny, akutt krise

Snart er 1 euro = 1 dollar

Frykt for greske tilstander i Spania

Personvernpolicy