- Her er risikoen for alvorlig smell størst

Øystein Dørum (foto: Scanpix)
Øystein Dørum (foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjeføkonom Øystein Dørum frykter for gjeldsfellen i en av verdens største økonomier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjeføkonom Øystein Dørum venter ytterligere nedgraderinger av statsgjeld.

- En av de store risikofaktoren i dagens bilde er at vi har noen mindre land som sliter med statsfinansene, men også noen store land som sliter i vel så stor grad. USA, Japan og Storbritannia er i særklasse her og sannsynligheten for en nedgradering av de landene er stor. Gjeldsbyrden i disse landene er for stor, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets til TDN Finans.

Fitch Ratings opplyste 8. juni at Storbritannias finansielle utfordringer er «formidable», men beholdt AAA-ratingen på landets statsgjeld. Dørum tror Japan kan bli først ute med en nedgradering.

- I mitt hode er jeg mest bekymret for Japan. I Japan er risikoen for en alvorlig smell størst fordi landet har den største risikoen knyttet til refinansiering. Japan skal i år refinansiere gjeld for tilsvarende 64 prosent av BNP og derfor er landet ekstremt utsatt hvis det skal komme nedgraderinger, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

DN.no har tidligere skrevet om den gigantiske japanske statsgjelden, som er på full fart mot to ganger brutto nasjonalprodukt.

Les også : Japansk gjeldsfelle

Nye runder mer uro
Dørum peker på at Storbritannia har mer langsiktig gjeld, men tror landet også kan bli nedgradert etter hvert av ratingbyråene.

- Nye nedgraderinger vil bety nye runder med uro og volatilitet i aksjemarkedet og større rentespreader. Vi venter nå på politiske avklaringer. Markedet er nødt til å se at politikerne lover og at det man lover er tilstrekkelig for å oppnå bærekraftige statsfinansier på sikt, sier han og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvor mye elendighet som er priset inn i aksjemarkedet nå er jeg ikke sikker på, men jeg vil tro at aksjemarkedet vil slite med å få fotfeste så lenge vi befinner oss i en usikker situasjon.

Dørum heller mer til deflasjonsrisiko enn inflasjonsrisiko knyttet til økt pengemengde, men sier at inflasjon på sikt er en risiko.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det kan komme en konflikt i fremtiden om hvilke hensyn som er viktigst (kapital- mot gjeldshensyn red.anm.). Hvis landene skal la inflasjonen løpe løpsk må sentralbankene få et annet mandat som må aksepteres. Dette er ikke vårt hovedscenario, men kall det gjerne en siste utvei, sier han.

Les også: Tid for bekymringer