Tidligere hvitvaskingssjef i DNB mener et ikke er noe vits i å ringe Økokrim

Tidligere antihvitvaskingssjef i DNB, Roar Østby, er kritisk til ressursene Økokrim bruker på mistenkelige transaksjoner. Bildet er fra 2013. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Tidligere antihvitvaskingssjef i DNB, Roar Østby, er kritisk til ressursene Økokrim bruker på mistenkelige transaksjoner. Bildet er fra 2013. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

DNBs tidligere hvitvaskingssjef er kritisk til manglende ressurser hos Økokrim. Kun 17 av 170 ansatte i Økokrim jobber med mistenkelige transaksjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke noen vits i å ringe Økokrim, sier Roar Østby til Dagens Næringsliv.

Før jul sluttet han i jobben som DNBs antihvitvaskingssjef, og han har tidligere også ledet antihvitvaskingsenheten i Økokrim.

Han er kritisk til Økokrims evne til å følge opp mistenkelige transaksjoner.

– Det er meget, meget sjeldent at Økokrim kaster seg rundt og sier «den transaksjonen tar vi». Med den kapasiteten de har og økningen i antall meldinger, burde Økokrim få flere folk til å jobbe med denne delen av verdikjeden, sier Østby.

I alt jobber 17 personer med antihvitvasking i Økokrim. I DNB jobber over 400 ansatte med økonomisk kriminalitet, herunder antihvitvasking.

Konstituert Økokrim-sjef Hedvig Moe sier til avisen at de kunne ha fulgt opp flere transaksjoner om de hadde flere folk, men at de må prioritere innenfor ressursene de har blitt tildelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Østby får delvis gehør for utspillet om at det er liten vits å ringe.

– Når man bruker så mye penger og ressurser på tiltak, så forstår jeg at man vil vite hvordan Økokrim følger opp i etterkant. Det må vi ta seriøst, sier Moe.

DNB er selv under etterforskning av Økokrim i forbindelse med saken der det islandske fiskeriselskapet Samherji anklages for hvitvasking og korrupsjon i Namibia. DNB var en selskapets bankforbindelser.