Godt år på Oslo Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs har gått opp med 15,4 prosent i 2019. DNB trekker mest opp, mens Norsk Hydro har trukket mest ned. Her ringer nissen julen inn på Oslo Børs fredag.
Hovedindeksen på Oslo Børs har gått opp med 15,4 prosent i 2019. DNB trekker mest opp, mens Norsk Hydro har trukket mest ned. Her ringer nissen julen inn på Oslo Børs fredag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Hovedindeksen på Oslo Børs har gått opp 15,4 prosent hittil i år. DNB trekker mest opp, mens Norsk Hydro har trukket mest ned.

Torsdag, da det gjensto fem handelsdager på børsen, hadde hovedindeksen steget med 15,4 prosent. 19. desember hadde børsen sin årsbestenotering med 922.56 poeng.

– Det har vært et veldig godt år. Bedre enn normalt. Hovedindeksen er opp 15,4 prosent, og i et normalår stiger hovedindeksen 10 prosent. Så for dem som har spart i aksjer i år, så har det vært et veldig hyggelig år, sier kommunikasjonssjef Geir Harald Aase ved Oslo Børs.

Selskapene som har trukket mest opp på hovedindeksen i 2019, er DNB (+22,9 prosent), Mowi (+30,7) og Orkla (+36,2). Taperne på børsen i 2019 har vært Norsk Hydro (-13,9 prosent) og Norwegian (-62,1).

Sterk shipping-sektor

Oljeprisen har steget med 25,5 prosent i løpet av 2019, men oljeaksjene har ikke klart å holde tritt. Børsens største sektor har dermed bremset oppgangen. Equinor er så vidt i minus med en nedgang på 0,5 prosent.

Shipping-sektoren har hatt det sterkeste året på børsen med en vekst på 24,8 prosent. John Fredriksen-eide Frontline er blant shippingselskapene som drar mest opp i denne sektoren med en avkastning på 123,47 prosent.

Også sjømat-sektoren har hatt kraftig vekst med 20,8 prosents økning.

Grønt skifte merkes

Det grønne skiftet har nådd børsen, mener Aase. Lån til klimavennlige prosjekter, såkalte grønne obligasjoner, vokser i rekordfart. Det er blitt lånt 9 milliarder kroner til klimavennlige prosjekter på Oslo Børs i 2019.

– Vi ser at bærekraft får mer og mer oppmerksomhet fra dem som investerer og sparer. Det har vært snakk om det tidligere, men nå ser vi at det skjer, sier Aase.

Solenergiselskapet Scatec Solar (+60,7 prosent), panteselskapet Tomra (+43,6) og Bonheur (+120), som investerer mye i fornybar energi, er blant de grønne, norske vinnerne på børsen i år.

Utbytte går tilbake til nordmenn

Aldri før er det blitt utbetalt så mye utbytte til aksjonærene på Oslo Børs som i år. Det er godt nytt for norske skattebetalere, ettersom staten eier mange av de største selskapene på børsen.

Av 108 milliarder kroner i utbytte totalt, er 33 milliarder kroner utbetalt til staten. Altså går nesten hver tredje utbyttekrone direkte til staten gjennom selskaper som Equinor, Telenor og DNB.

Fjoråret var et av de verste årene på Oslo Børs på 2000-tallet. Det endte med en nedgang på 1,8 prosent.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden