Budkampen om Oslo Børs fortsetter

Adm. direktør for Nasdaq Nordics Lauri Rosendahl og Bente A. Landsnes, konsernsjef Oslo Børs VPS etter pressekonferansen på Oslo Børs VPS i forbindelse med at Nasdaq har lagt inn bud på samtlige aksjer i Oslo Børs VPS. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Adm. direktør for Nasdaq Nordics Lauri Rosendahl og Bente A. Landsnes, konsernsjef Oslo Børs VPS etter pressekonferansen på Oslo Børs VPS i forbindelse med at Nasdaq har lagt inn bud på samtlige aksjer i Oslo Børs VPS. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amsterdam-baserte Euronext varsler at de vurderer å øke sitt bud på Oslo Børs, etter at amerikanske Nasdaq kom på banen i forrige uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Euronext står fast ved planen om å kjøpe Oslo Børs VPS og vil også fremover søke en konstruktiv og kontinuerlig dialog med aksjonærene i Oslo Børs VPS, selskapets styre og ledelse, og andre aktører som er del av det norske økonomiske system, opplyste Euronext i en pressemelding mandag morgen.

Selskapet la nylig inn et bud på 6,24 milliarder kroner for alle aksjene i det norske børsselskapet. Det tilsvarer 145 kroner per aksje – sluttkursen for Oslo Børs VPS 17. desember.

Høyere pris: Euronext vurderer å øke bud på Oslo Børs

Potensiell budkrig

Forrige uke meldte imidlertid det amerikanske Nasdaqs nordiske datterselskap, Nasdaq Nordics, seg inn i kampen om å kjøpe Oslo Børs med et bud på 152 kroner per aksje. Det var sju kroner mer per aksje og totalt 300 millioner kroner over budet Euronext har kommet med.

I mandagens pressemelding heter det at Euronext nå vil vurdere muligheten for å justere sitt tilbud.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed kan det gå mot en budkrig om kontrollen over Oslo Børs VPS.

– Nasdaq med best tilbud

Euronext kontrollerer i øyeblikket over halvparten av aksjene på Oslo Børs VPS gjennom 5,3 prosent direkte eierandel og forhåndsaksept på 45,2 prosent av aksjene. Nasdaq har på sin side fått forhåndsaksept på 35,11 prosent av aksjene, inkludert de to største eierne DNB og KLP.

Konkurrenten : Nasdaq legger inn bud på Oslo Børs - budet anbefales av styret

Både DNB og Oslo Børs mener at Nasdaq bør overta kontrollen. Konsernsjef Bente A. Landsnes i Oslo Børs VPS opplyser til E24 at et høyere bud fra Euronext ikke vil endre denne vurderingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis det kommer et høyere bud fra Euronext vil styret måtte se på det og gi en anbefaling om det rent finansielle, men vi kommer ikke til å endre vår strategiske anbefaling. Vi mener at Nasdaq er den beste kandidaten til å utvikle det norske kapitalmarkedet, sier Landsnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tviler på fastlåsning

Ettersom eierfraksjonene i Oslo Børs støtter hver sine konkurrerende bud, er eiersituasjonen foreløpig uavklart. Legger man sammen direkte eierandel og forhåndsaksept har Euronext aksjemajoritet, men både børsen selv og dens største eier DNB mener altså at Nasdaq har kommet med det beste tilbudet.

Det neste steget i prosessen er at Nasdaq og Euronext skal godkjennes som eiere av Finanstilsynet og Finansdepartementet. Dette kan ta opptil fire måneder.

I teorien er det mulig for Euronext å gjennomføre kjøpet av aksjene de har forhåndsaksept på, og dermed sikre seg 50,6 prosent av aksjene, samtidig som at Nasdaq kjøper de resterende 49 prosentene. Analytiker Thomas Myrholt i Sparebanken 1 Markets sier til E24 at han ikke tror dette vil skje.

– Dette oppkjøpet må godkjennes, og jeg kan vanskelig forestille meg at Euronext skal eie 50,6 prosent og Nasdaq resten. En av de to, eller en tredje, kommer til å ende som eier av Oslo Børs VPS, sier han.