– Boligprisene kan falle med fem prosent til jul

Andreassen: Intet er fjernere fra virkeligheten

Makroøkonom Jan Ludvig Andreassen
Makroøkonom Jan Ludvig Andreassen Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Vi må stålsette oss for rekordmange konkurser i norsk næringsliv i tiden fremover, sier sjeføkonom i Eika Gruppen Jan L. Andreassen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er bredt ventet at Norges Bank hever styringsrenten med 25 basispunkter til 0,75 prosent. Norges Bank legger til grunn at vi befinner oss i begynnelsen av høykonjunktur, og intet er ifølge sjeføkonom i Eika Gruppen Jan L. Andreassen fjernere fra virkeligheten.

– Konjunkturene svekker seg nå både ute og hjemme, og det er intet behov for renteoppgang i høst, eller neste år. Dessverre klarer ikke Regionalt Nettverk å fange opp de nye nedgangstider, sier Andreassen til Hegnar.no.

Han viser til at veksten i USA, Kina og de fremvoksende økonomier i EU ifølge konsensusestimater er på vei ned, og mener den europeiske Sentralbanken ikke kommer til å heve renten, hverken neste år eller i 2020.

– Lavere økonomisk vekst i verdensøkonomien vil om litt ramme norsk økonomi med full tyngde. Mange peker på USA som bjellesau for sentralbankene i Europa. Men nye amerikanske renteøkninger vil skade sterkt den økonomiske veksten i sårbare økonomier rundt omkring i verden, sier Eika-økonomen.

Les også: – Veldig mange må skrive nytt testamente

Han peker på at store økonomier som Indonesia, India og Brasil er på vei mot krisetider, hvis amerikanere gjør alvor av å heve sin signalrente med nok et prosentpoeng det neste året.

– Handelskrigen mellom USA og Kina vil bare tilta i styrke og redusere den økonomiske vekst i begge land.

Europa som lever av å holde en høy nettoeksport til resten av verden vil ifølge Andreassen rammes hardt hvis stadig nye land skal slå følge med kriselandene Venezuela, Argentina, Sør Afrika og Tyrkia .

– Kronekursen vil styrke seg markert i tiden fremover. Jo mer vi hever renten, desto høyere vil kronen fly, konkluderer han.

Les også: Oljefondet stoppet tap på 100 milliarder

– Burde vært holdt i ro

Boligmarkedene flommer over av boliger i det meste av landet. Og den renteøkningen som vi får nå vil ifølge sjeføkonomen bidra til å akselerere fall i både priser og volum.

– Selve igangsettingen av nye boliger må halveres for at den kommer nær vårt demografiske behov. En enorm negativ vekstimpuls som vil ramme boligbyggere, håndverkere, husholdningenes formue og detaljhandelen. Vi må stålsette for oss rekordmange konkurser i norsk næringsliv i tiden fremover, sier Andreassen.

Han mener boligprisene kan falle med så mye som fem prosent til jul, slik verden nå utvikler seg nå - med overskuddstilbud av boliger, nedgangstider ute, og feilslått pengepolitikk her hjemme.

– Rentene burde selvfølgelig vært holdt i ro, men vil nok øke til Norges Bank oppdager hvor feilslåtte deres prognoser er, sier Andreassen.

Les også: Lehman Brothers-ansatt: Nytt krakk innen ett år

– Regn på hva du tåler

Det er delte meninger blant ekspertene om hvor mange rentehevinger vi kommer til å få. De ivrigste tror rentene i Norge Bank kan nå tre prosent i løpet noen år. Et nivå som ifølge Eika-økonomen vil overraske de fleste av oss andre.

«I motsatt ende av skalaen er undertegnede som spår at dagens rentenivå kan vare i mange år fremover - nettopp fordi EU-renten også forventes å holde seg nær null. Norges Bank, som bestemmer renten, spår at vi får en forsiktig renteoppgang i tiden fremover. Noe du også bør belage deg på», skriver han i et blogginnlegg.

Han råder til å ikke ha for mye gjeld totalt, ikke noe som helst forbruksgjeld, og regn på hva du tåler av renteoppgang når du skal kjøpe ny bolig.

«Du ønsker ikke å havne situasjon som undertegnede var i, da jeg kjøpte min første bolig for ganske nøyaktig 30 år siden», avslutter Andreassen.

21. august gjestet Eika-økonomen HegnarTV. Se hele sendingen her!

Torsdag gjester sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets Hegnar TV, mens sjeføkonom i Handelsbanken Kari Due-Andresen er gjest Fredag. Tema er rente.

Les også: Analysesjef: Har du uflaks? Da må du binde renten

Denne saken ble først publisert på Hegnar.no.

Personvernpolicy