Børsene stuper – analytiker spår rentesjokk

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kredittanalytiker Pål Ringholm i SpareBank 1 Markets har ventet på renteoppgangen som nå ryster børsene. Dessverre er dette bare begynnelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et nivå på mellom 3,5 og 4,0 prosent vil være et nivå som aksjemarkedet anser som skummelt, sier Ringholm til Finansavisen.

Mens de fleste makroøkonomer har diskutert om rentene skal forbli ultralave i en mannsalder eller klare å krype forsiktig oppover, har Ringholm advart om at renteoppgangen kan bli hakket mer dramatisk.

– Enhver eiendel, om det er eiendom eller aksje, som er priset som en obligasjon, skal naturligvis få seg en reprising nå. Det er begynnelsen på en normalisering, det er ikke mer dramatisk enn av femårige tyske statsrenter er blitt positive igjen.

Les også: Ben Snee forvalter over 100 mrd.: - Vi har ikke panikk

Over 50 prosent

Historien har vist at perioder med renteoppgang er bra for aksjer. Men det vi skal være redde for er det store rykket, sier Ringholm til Finansavisen.

Og det er nettopp et slikt rykk Ringholm tror på, kanskje ikke et sammenhengende rykk, men innenfor året. Kredittanalytikeren mener den amerikanske tiårsrenten skal fortsette opp, og ser for seg en rente på mellom 3,5 og 4,0 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er mye større sjanse for at det kan skje enn det markedet priser inn nå. I mitt hode er sannsynligheten over 50 prosent, sier Ringholm til Finansavisen.

Les også: Myrseth advarte mot investering – kursen har nå falt 55 prosent på tre uker

Børsene stuper

Til kundene anbefaler han det samme som han anbefalte før jul: å holde seg unna statsobligasjoner og heller kjøpe norske høyrenteobligasjoner, noe som har vært en god anbefaling foreløpig.

Pål Ringholm er tirsdagens gjest i økonominyhetene på HegnarTV. Sendingen starter klokken 15.30.

I løpet av mandagen stupte Dow Jones 4,6 prosent til 24.345,75, S&P 500 endte ned 4,1 prosent til 2.648,99, mens Nasdaq falt 3,78 prosent til 6.967,53. I skrivende stund har hovedindeksen på Oslo Børs falt 1,80 prosent til 788,61 poeng. Tidligere i dag var hovedindeksen nede i 770,76 poeng.

Saken ble først publisert på Hegnar.no