Meny

Økonomiprofessor om Trump-veksten: – Jeg er egentlig veldig bekymret

President Donald Trump benytter anledning til å trøste frosne amerikanere ved å latterliggjøre global oppvarming. Foto: Carolyn Kaster / AP
Det råder stor usikkerhet rundt det amerikanske finansmarkedet, mener norsk økonomiprofessor.

Etter at Donald Trump overtok presidentstolen i Det hvite hus har pilene bare pekt oppover i det amerikanske aksjemarkedet.

Siden 20. januar har Dow Jones-indeksen i USA gått opp med 24,67 prosent, skriver NRK .

Likevel er en norsk økonomiprofessor bekymret.

Les også: Dommer opphever deler av Trumps innreiseforbud

– En falsk trøst

Arbeidsledigheten har ikke gått raskere ned etter at Trump ble president, og aksjemarkedet ikke har økt like mye som resten av verden, selv om veksten har vært sterk.

Økonomiprofessor ved NTNU, Knut Anton Mork, sier til NRK at det råder stor usikkerhet rundt det amerikanske finansmarkedet.

– Nei. At vi ikke er kasta ut i en krise det siste året, tror jeg er en falsk trøst. Jeg er egentlig veldig bekymra, sier Mork.

Les også: Trump har signert skattereformen

Økende gjeld

Nylig fikk Trump innført skattekutt og mangfoldige milliarder til det militære, til tross for at statsgjelden i USA fortsetter å øke.

I dag er gjelden på rundt 20.000 milliarder dollar.

– Republikanerne har sluttet å bry seg om underskuddene for lengst, har den republikanske Tea Party-senatoren Rand Paul tidligere uttalt.

Les også: Quiz: Året som gikk, Trump

Største seieren

Trump har omtalt skattereformen, som er USAs største siden 1986, som en julegave til det amerikanske folk. Den innebærer store kutt i bedriftskatten, større skattefradrag for familier og personlige skattytere, samt mulighet for å arve langt mer uten å betale arveavgift.

Trump har skrytt av at reformen innebærer de største skattekuttene i amerikansk historie, men dette stemmer ikke, ifølge amerikanske medier.

Reformen markerer den første store seieren for Republikanerne i Kongressen etter at Trump ble president.

Privatøkonomi
Populært