Børsras i Dubai og Qatar

Internasjonale petroleumsselskaper er ventet å flokke til oljerike Iran så snart sanksjonene fjernes. Her er en plattform i oljefeltet Soroush i Persiabukta fotografert i 2005. Foto: Raheb Homavandi / Reuters / NTB scanpix
Internasjonale petroleumsselskaper er ventet å flokke til oljerike Iran så snart sanksjonene fjernes. Her er en plattform i oljefeltet Soroush i Persiabukta fotografert i 2005. Foto: Raheb Homavandi / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Markedene i de oljerike golfstatene var preget av panikkstemning, og aksjene stupte søndag. Fallende oljepris og iverksettelsen av Iran-avtalen får skylda.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Børsraset på den første handledagen i den muslimske uka skjer etter kraftige fall på globale markeder fredag, da golfbørsene var helgestengt.

Alle de sju oljesmurte børsene i regionen endte med panikkpreget nedgang, og alle sektorer var rammet. Hovedindeksen i Saudi-Arabia, som har den største arabiske børsen, var nede i et fall på 7 prosent, men hentet seg noe inn og endte ned 5,44 prosent til den verste sluttnoteringen på fem år.

Dagen før ble det klart at de internasjonale sanksjonene mot oljerike Iran – Saudi-Arabias erkerival – skal bort.

Les også: Rouhani: – Vendepunkt for Irans økonomi

Sanksjoner

Golfstatene får over 80 prosent av inntektene sine fra olje og rammes hardt av at oljeprisen fortsetter å krympe. Tirsdag ble nordsjøolje omsatt for under 30 dollar fatet, og prisen har stupt 20 prosent bare hittil i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kraftige prisfallet skyldes i stor grad at det er for mye olje på markedet, og Iran har lovet å eksportere stor mengder olje så snart sanksjonene oppheves.

Qatar-børsen, Golfens nest største, endte med et fall på 7,2 prosent søndag. I Dubai stupte aksjemarkedet med 6 prosent kort tid etter åpningstid søndag, før indeksen hentet seg noe inn igjen og endte ned 4,6 prosent. Totalt har verdien på de børsnoterte aksjene i Dubai krympet med 15 prosent i år.

I Abu Dhabi endte børsen ned 4,2 prosent, mens fallet i Kuwait var på 3,2 prosent.

Iransk olje

Lørdag bekreftet Det internasjonale atomenergibyrået IAEA som ventet at Iran har innfridd sine forpliktelser i atomavtalen. Dermed fjernes internasjonale sanksjoner, og Iran kan eksportere olje til et langt større marked enn tidligere.

Oljeprisen har falt med 65 prosent siden toppnoteringen på 115 dollar fatet sommeren 2014.

Både i Saudi-Arabia, Qatar og Abu Dhabi har de toneangivende børsene i årets første to uker opplevd et fall som er større enn nedgangen for hele fjoråret.