Horribel start på børsåret i Oslo

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aldri før har året startet så dårlig på Oslo Børs som nå. Torsdag ettermiddag var hovedindeksen falt 3,7 prosent, til 560,18 poeng.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hittil denne uka har indeksen falt 8,3 prosent. Det overgår til og med den første uka i 2008, da indeksen falt 7,8 prosent – og kun 13 uker i historien har vært verre, ifølge Oslo Børs' egen oversikt.

Fallet på 3,7 prosent fram til 14-tiden torsdag omtales som mer ordinært for én dag, og det legger seg på en 75. plass blant fallene siden den nåværende indeksen ble innført i 1995.

Les også: Oljeprisen fortsetter å falle til historisk bunnivå

Kinesisk usikkerhet og oljefall

Fallet i Oslo føyer seg inn i rekken av dårlige børsdager verden over torsdag. Nedgangen henger sammen med frykt for ustabilitet i den kinesiske økonomien, noe som igjen i stor grad knyttes til nedskrivningen av Kinas valuta torsdag.

Børsene i både Shanghai og Shenzen stengte etter kort tid, men allerede på den første halvtimen hadde aksjekursene falt 7 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oljeprisen er i kraftig fall, og torsdag ettermiddag omsettes nordsjøolje for 33 dollar fatet, en nedgang på 3,9 prosent.

Les også: Kina bruker millioner på gigantstatue av Mao

Mest oljerelatert fall

Her hjemme bidrar indekstunge Statoil kraftig til nedgangen, med en verdireduksjon på 4,2 prosent.

Det går også nedover for DNB (-3,8), Yara (-4,5), Telenor (-1,5), Norsk Hydro (-4,6), Subsea 7 (-5,3), Marine Harvest (-2,2), Frontline (-9,5) og TGS-NOPEC (-8,5). Det største fallet står Petroleum Geo-Services (-11,6) for.

Av de 58 selskapene som er med i hovedindeksen, er det kun B-aksjen til Wilh. Wilhelmsen Holding som har oppgang, med 0,4 prosent.

Ved de toneangivende europeiske børsene er utviklingen omtrent den samme som i Oslo. DAX 30-indeksen i Frankfurt faller 3,5 prosent, mens både CAC 40 i Paris og FTSE 100 i London går ned 2,8 prosent.

Les også: Solberg: Olje­pris­fall et sjokk for norsk økonomi