Meny

Bratt fall på Wall Street

En aksjemegler i arbeid på New York-børsen mandag. De amerikanske børsene falt bratt etter åpning, etter tilsvarende utvikling i Asia og Europa. Foto: Brendan McDermid / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Børsfallet var massivt da Wall Street åpnet dørene etter ny uro over tilstanden i verdens nest største økonomi Kina. Aksjekursene hentet seg noe inn utover formiddagen.

Bekymring for den kinesiske økonomien preget dagen på Wall Street, som åpnet med et bratt fall. Utover dagen stabiliserte kursene seg med en nedgang på mellom 1 og 0,5 prosent på de tre store indeksene, før aksjeverdiene igjen stupte utover ettermiddagen.

Industriindeksen Dow Jones endte ned 3,55 prosent, den brede S&P 500-indeksen var ned 3,93 prosent, mens teknologiindeksen Nasdaq falt 3,82 prosent.

Prisen på amerikansk lettolje endte på 38,24 dollar mandag. Det er første gang siden februar 2009 at kursen ender under 40 dollar.

Les også: Oslo Børs falt 5,19 prosent

Snøballeffekt

Samtidig falt prisen på amerikansk lettolje med nesten 1,4 dollar til 39 dollar fatet.

Det kraftige børsfallet i USA følger etter markedene i Kina og Europa, der aksjeverdiene stupte gjennom mandagen. Meglere sier investorer tvinges til å selge unna for å demme opp for brede aksjetap, en kjedereaksjon som ser ut til å fortsette.

– Vi er vitne til en snøballeffekt. Alle ordrer har vært et salg i dag, over hele linjen, så det er åpenbart at folk tror vi ennå ikke har nådd bunnen, sier analytiker Mark Ward ved Sanlam Securities til Reuters.

Fritt fall i Europa

Det globale børsraset skjedde etter at kinesiske aksjer stupte nesten 9 prosent og styrket investorenes uro over stoda i Kinas økonomi.

I London er FTSE 100-indeksen på stø kurs mot sin verste børsdag siden 2011. Indeksen hadde mandag ettermiddag krympet nesten 6 prosent.

I ettermiddagshandelen på børsene i Paris og Amsterdam stupte hovedindeksene over 7 prosent. Aksjefallet i Madrid var på nesten 5,5 prosent, mens verdien av aksjene på Aten-børsen i kriseramme Hellas krympet hele 11 prosent.

Den europeiske indeksen Euro Stoxx 50 over ledende aksjer falt over 7 prosent etter Wall Streets åpning, men hentet seg inn igjen med et par prosentpoeng utover ettermiddagen. I Oslo var hovedindeksen ned over 7 prosent, men fasiten ble en nedgang på 5,19 prosent og det største børsfallet på over fire år.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus