Regjeringen kjemper fremdeles for norsk bankgaranti

Nordmenns sparepenger kan gå tapt i en bankkollaps, men innskuddsgarantien sikrer deler av beløpene. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Nordmenns sparepenger kan gå tapt i en bankkollaps, men innskuddsgarantien sikrer deler av beløpene. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Den særnorske bankgarantien sikrer norske kunder tilbakebetaling av inntil to millioner kroner ved bankkollaps. Regjeringen jobber for å få bevare garantien. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EUs innskuddsgarantidirektiv tillater i dag bare tilbakebetaling av 100.000 euro, om lag 880.000 kroner, så den norske ordningen garanterer mer enn dobbelt så mye.EU-direktivet skal også gjelde Norge, som i flere år har kjempet en tilsynelatende resultatløs kamp for å beholde særordningen. Statssekretær Tore Vamraak (H) i Finansdepartementet sier i en epost til Nationen at regjeringen fremdeles jobber aktivt i saken.

– Vi har fått gjennomslag for at Norge skal kunne videreføre nivået på to millioner kroner fram til utgangen av 2018. Regjeringen vil jobbe overfor EU med å forsøke å få til en varig løsning, sier han.

EU-direktivet er til vurdering i EFTAs ekspertgrupper, og det er ikke satt dato for når det skal inn i EØS-avtalen.

Den norske innskuddsgarantien ble innført i 1996. I en utredning fra Finanskriseutvalget i 2011 påpekes det at garantien har vært et vern mot uro og panikk, blant annet under finanskrisen. Blir garantien redusert til EU-nivå vil rundt 200.000 bankkunder i Norge miste full dekning for innskuddene sine og 100.000 kan få redusert dekning, ifølge beregninger fraFinansdepartementet i2013.

Personvernpolicy