Statoil i ny milliardrettssak i Nigeria

Statoils informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
Statoils informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Statoil går igjen til retten i Nigeria for å få avgjort en strid om oljefeltandeler verdsatt til 9,5 milliarder. Selskapet tapte tilsvarende sak i voldgiftsretten i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå tar Statoil saken til den føderale høyesteretten i Lagos, skriver Dagens Næringsliv. Bakgrunnen er en årelang tvist om justering av eierforholdet i Agbami-feltet utenfor kysten av Nigeria.

Da feltet ble satt i produksjon besto det av to lisenser med ulike eiere. Disse eierne ble enige om å justere eierforholdet, og i en såkalt redeterminering basert på en ekspertvurdering ble Statoils eierandel redusert fra 20,21 prosent til 15,04 prosent. Reduksjonen tilsvarer verdier på 9,5 milliarder kroner.

Les også: Statoil stilte ingen kontrollspørsmål om Angola-kontrakt

– Vi mener at vi har relevante argumenter som ikke er tilstrekkelig hensyntatt i denne prosessen. Derfor følger vi opp denne saken rettslig. Vi er enig i at det skal være en redeterminering basert på den informasjonen som produksjonen har gitt, men vi mener at grunnlaget og konklusjonen er feil, sier informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Statoil til DN.

Voldgiftsrettssaken fra i fjor handlet om grunnlaget fra ekspertutvalget, og det er denne avgjørelsen Statoil nå vil prøve for høyesterett. I tillegg forteller Pedersen at den norske oljegiganten har intensjoner om å ta selve reduksjonen i eierandel til voldgiftsretten.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus