Ny prognose fra WTO:

WTO med nye og dårlige tall for verdens varehandel

MINDRE Å FRAKTE: WTO nedjusterer sine framskrivninger for veksten i verdenshandel.
MINDRE Å FRAKTE: WTO nedjusterer sine framskrivninger for veksten i verdenshandel. Foto: Colourbox

WTO-økonomene reduserer sine prognoser for vekst i varehandelen i 2015 til 2,8 prosent, fra de 3,3 prosentene man regnet med i april.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fallende etterspørsel og lavere råvarepriser presser utsiktene til vekst i verdenshandelen med varer ned, melder Verdens handelsorganisasjon (WTO) onsdag.

For 2016 reduserer WTO-økonomene sine anslag forsiktig fra 4,0 til 3,9 prosents vekst.

Viktige grunner til de svakere tallene er fallende etterspørsel i Kina, Brasil og andre framvoksende økonomier, lave olje- og andre råvarepriser og store svingninger i valutakursene.

Les også: Sterk nedgang i Kinas handel

Hvis prognosen slår til, vil 2015 bli fjerde år på rad der veksten i varehandelen havner under 3 prosent.

Det innebærer at handelen vokser i omtrent samme tempo som gjennomsnittlig brutto nasjonalprodukt, mot handelsveksten på 1990- og tidlig 2000-tall, da handelen vokste dobblet så fort.

WTOs generaldirektør Roberto Azevêdo mener de nye tallene gjør det desto viktigere for WTOs medlemsland å komme fram til en ny, omfattende avtale på ministermøtet i Nairobi i desember.

– Handel kan virke som en katalysator for økonomisk vekst. I tider med stor usikkerhet kan økt handel gi ny dynamikk i den globale økonomien og styrke utsiktene for utvikling og reduksjon av fattigdom sier han i en kommentar publisert av WTO.

Les også: Nytt norsk WTO-tilbud i håp om mini-avtale i WTO i desember

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus