Landbrukssamvirkene vil beholde kontrollen

Illustrasjonsfoto: Frank May (NTB scanpix)
Illustrasjonsfoto: Frank May (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Landbrukssamvirkene er en del av flertallet som vil beholde ordningen med markedsregulering for jordbruksvarer. Det er i dag samvirkene som har dette reguleringsansvaret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et regjeringsoppnevnt utvalg som har sett på reguleringsordnignen – og på alternative modeller – leverer sin rapport til landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) onsdag, skriver Nationen. Reguleringen er ment å sikre stabile priser for bøndene og stabil forsyning til markedet.

Syv av de elleve medlemmene i utvalget går inn for fortsatt regulering av markedet, og de bondeeide samvirkene Tine og Nortura mener sammen med Bondelaget og Norsk Bonde- og Småbrukarlag at nettopp samvirkene bør beholde rollen som markedsregulator.

Ifølge avisen ligger det an til at Kavli – som blant annet eier Q-meieriene – Coop og Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund vil ha en mer konkurransenøytral ordning der ansvaret for å regulere markedet ikke skal ligge hos samvirkene.

Mindretallet, som består av Forbrukerrådet, førsteamanuensis Ivar Gaasland og professor Tommy Staahl Gabrielsen ved Institutt for økonomi ved Universitetet i Bergen og professor Erling Hjelmeng ved Universitetet i Oslo, går inn for det som omtales som en «markedsbasert balansering».

Erling Hjelmeng, som er professor i konkurranserett, har ledet det såkalte Balanseutvalget.