IMF-sjefen åpner for gresk euroexit

Foto: AFP / NTB scanpix.
Foto: AFP / NTB scanpix.

Det er en mulighet for at Hellas kan komme til å forlate eurosonen, sier sjef for Det internasjonale pengefondet (IMF), Christine Lagarde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom det skulle skje, vil det sannsynligvis ikke innebære en kollaps av euroen, mener Lagarde.

– En gresk exit er en mulighet, sier hun i et intervju med den tyske avisa Frankfurter Allgemeine Zeitung torsdag.

Hellas sliter med å finne penger til å betale sine gjeldsavdrag til kreditorene, og neste avdrag på 1,6 milliarder euro til IMF forfaller 5. juni. Diskusjonene har derfor gått høyt om hva som skjer om grekerne til slutt går bankerott. I ytterste konsekvens kan det bli presset ut av eurosamarbeidet – kalt en grexit.

G7-tema

Lagarde innrømmer at et slikt scenario ikke vil bli noen enkel sak for eurosonen, men hun tror altså ikke at det vil bety slutten på det europeiske valutasamarbeidet.

Hun var torsdag i Dresden sammen med finansministrene og sentralbanksjefene i verdens sju ledende industriland. Hellas' kamp for å hamre på plass en avtale med kreditorene, dominerte møtet torsdag – til tross for at Tyskland på forhånd hadde slått fast at G7 ikke var et egnet forum for gjeldssamtaler.

Lagarde er imidlertid klar i talen i torsdagens intervju: Dersom eurolandene absolutt vil at Hellas skal bli i samarbeidet, må de selv finne en løsning.

Pessimisme

EUs økonomikommissær Pierre Moscovici har advart om at en grexit vil bli en katastrofe, ikke bare for den greske økonomien, men også for eurosonen som helhet.

Hellas er i forhandlinger med EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken (ESB) og IMF om å få utbetalt 7,2 milliarder euro, som er siste utbetaling av de allerede vedtatte kriselånene. Kreditorene krever imidlertid flere reformer før pengene blir frigjort, og IMF-sjefen har ingen tro på noen snarlig løsning.

– Det er svært usannsynlig at vi oppnår noen omfattende løsning i løpet av de neste dagene, fastslår Lagarde.

Gresk optimisme

Onsdag hevdet regjeringen i Aten at en avtale var på trappene. Men også EU dempet denne tilsynelatende optimismen kraftig torsdag:

– Vi er ikke der ennå. Det er problemer som må løses, sier EU-kommisjonens talsperson Annika Breidthardt.

– Det er feil å si, slik grekerne sier, at vi har kommet dem i møte tre firedel på veien mot å oppnå en avtale, istemte Moscovici i et intervju med fransk radio på sidelinjen av G7-møtet i Dresden.

Sist helg sa imidlertid den greske finansministeren Yanis Varoufakis at det grekerne som hadde gått kreditorene i møte tre firedeler på veien, og han ba dem om «å skjerpe seg» og gjøre mer for å komme fram til en løsning.

Personvernpolicy