Budsjettforhandlingene i gang på Stortinget

Forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett er i gang mellom de to regjeringspartiene Høyre og Frp og sammarbeidspartiene KrF og Venstre. KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syversen og Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik  overleverte tirsdag de to samarbeidspartienes krav til Høyre og Fremskrittspartiet. Partene satt sammen en snau time før de gikk fra hverandre. Bildet ble tatt da revidert nasjonalbudsjett 2015 ble lagt fram nylig.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett er i gang mellom de to regjeringspartiene Høyre og Frp og sammarbeidspartiene KrF og Venstre. KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syversen og Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik overleverte tirsdag de to samarbeidspartienes krav til Høyre og Fremskrittspartiet. Partene satt sammen en snau time før de gikk fra hverandre. Bildet ble tatt da revidert nasjonalbudsjett 2015 ble lagt fram nylig. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Regjeringspartiene innledet tirsdag forhandlinger med Venstre og KrF om revidert nasjonalbudsjett. Tiltak mot arbeidsledighet står sentralt i samtalene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Økende arbeidsledighet krever tiltak, men vi har også et øye for hva som skjer ute i kommunene, sa KrFs finanspolitiske talsperson Hans Olav Syversen etter det første forhandlingsmøtet i statsrådssalen på Stortinget tirsdag.

Sammen med Venstres Terje Breivik overleverte Syversen kravene fra samarbeidspartiene til Høyre og Fremskrittspartiet. Partene satt sammen en snau time før de gikk fra hverandre.

– Det er helt naturlig at arbeidsledigheten er blant det vi snakker om. Bildet i samfunnet nå er svikt i en del markeder og lavere investeringer, sier Høyres finanspolitiske talsperson Svein Flåtten til NTB.

Les også: Venstre og KrF finpusser kravlisten

En uke

Flåtten mener regjeringens budsjettforslag er godt tilpasset den økonomiske situasjonen og viser til skattelettelser og endringer i permitteringsregelverket. Samtidig utelukker han ikke nye tiltak som «stimulerer til investeringer og nye arbeidsplasser».

– Det viktige er å opprettholde stimulansene til å skape flere arbeidsplasser. Ja, vi skal reparere, men vi skal også skape nytt, sier han.

Fremskrittspartiets finanspolitiske talsperson Gjermund Hagesæter har god tro på å komme fram til en enighet uten at de parlamentariske lederne kobles inn. For å holde fristene bør partiene bli enige i løpet av en ukes tid.

Forhandlingene om nye kvoteflyktninger fra Syria pågår parallelt, men regnestykkene holdes foreløpig utenom de rene budsjettsamtalene.

– Eventuelle nye utgifter må inn i budsjettet på en eller annen måte. Men dette er forhandlinger som andre tar seg av, sier Hagesæter.

Les også: Venstre stuper – MDG jevnstore med KrF

Omstilling

Regjeringen foreslår i revidert å opprette 1.000 tiltaksplasser og endre permitteringsreglene, slik at bedrifter kan beholde verdifull arbeidskraft i krevende tider.

Men støttepartiene vil ha mer og viser til ferske tall som synliggjør at arbeidsledigheten for første gang på over ti år er over 4 prosent. Særlig er områder på Vestlandet, hvor mange er tilknyttet oljebransjen, rammet.

Samarbeidspartiene etterlyser geografisk målrettede tiltak for områder som blir særlig hardt rammet. På kort sikt dreier det seg om arbeidsmarkedstiltak, på lengre sikt om forskning knyttet til klima og arbeidsplasser som kan erstatte jobber som nå går tapt.

– Vi er opptatt av å flytte midler over til omstilling av næringslivet og bidra til et grønt skifte, sier Venstres Terje Breivik.

Han vil ikke si noe om hvor store endringene i revidert blir, men i fjor ble om lag 400 millioner kroner omdisponert.

Flere krav

Blant Venstres krav i forhandlingene er økt lærlingtilskudd, flere studieplasser, økt støtte til næringslivsrettet forskning og teknologiutvikling, mer til klimateknologifondet og mer risikokapital til gründerbedrifter.

Regjeringen og samarbeidspartiene har allerede forhandlet ferdig om vanskelige saker, som bilavgifter og en tiltakspakke mot barnefattigdom.

Regjeringen har i revidert budsjett foreslått å kompensere kommunenes inntektstap med 1,1 milliarder kroner, men dette vil nok bli gjenstand for diskusjoner i forhandlingene. Økte bevilgninger til bosetting av flyktninger er blant kravene som er spilt inn.

Finanskomiteen skal avgi sin innstilling om revidert nasjonalbudsjett 4. juni. Dato for behandling i Stortinget er 19. juni. (©NTB)

Personvernpolicy