Sigve Brekke blir ny Telenor-sjef

Utnevnelsen av Telenors Asia-sjef Sigve Brekke som nye konsernsjef viser at selskapet fortsatt vil satse på det asiatisk markedet, mener teleanalytiker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sigve Brekke:
  • Født 15. desember 1959.
  • Ansatt i Telenor siden 1999.
  • Har hatt flere ledende stillinger i konsernet og har vært leder for operasjoner i Asia siden 2008.
  • Tiltrer som konsernsjef i Telenor 17. august 2015.
  • Får en årlig grunnlønn på 5,9 millioner kroner, i tillegg til deltakelse i Telenors insentivprogram som vil utgjøre 30 prosent av grunnlønnen og en årlig bonus som maksimalt vil utgjøre 50 prosent av den årlige grunnlønnen.
  • Statssekretær i Forsvarsdepartementet fra 1993-1996.
  • Har en Master i Public Administration fra John F. Kennedy School of Government ved Harvard University.

Brekke overtar som konsernsjef for den norske telegiganten etter Jon Fredrik Baksaas i august i år.

– Styret sender ikke noe nytt signal med denne ansettelsen, men forsterker det som har vært klart lenge: Det internasjonale er viktig for Telenor, sier teleanalytiker Per Gunnar Nordahl i Arctic Securities til NTB.

Han mener Brekke fremsto som et naturlig valg fordi en stor del av veksten til Telenor ligger i nettopp Asia.

Trygt valg

Brekke er i dag konserndirektør og leder for Telenors virksomhet i Asia. Han har vært i selskapet siden 1999 og i konsernledelsen siden 2008.

– Han har hatt en ledende rolle i suksesshistorien i Asia og har bidratt med 100 millioner nye abonnementer. Han har gode internasjonal kontakter og er fokusert og engasjert. Han er en god strateg og har gode kunnskaper om det norske samfunnet og norsk politikk, sa styreleder Svein Aaser på en pressekonferanse tirsdag formiddag.

– Brekke må sikre konsernets vekst i Asia og sørge for at det kan navigere gjennom kompliserte regimer. Telekom et yndet skatteobjekt fordi det er knyttet til geografisk fast infrastruktur som basestasjoner, sier Nordahl.

Tiltrer i august

55 år gamle Brekke har tidligere vært statssekretær i Forsvarsdepartementet for Arbeiderpartiet.

Han tiltrer som konsernsjef 17. august. I sin nye jobb får han en grunnlønn på 5,9 millioner kroner.

Brekke signaliserer at han vil fortsette på samme kurs som sin forgjenger. Telenor og telekom-bransjen er i en rivende utvikling, med overgang fra fasttelefon, tale og SMS til rene internettbaserte tjenester.

– Vår hovedstrategi er å levere internett til alle våre kunder. Internett er en mulighet mer enn en trussel, sa Brekke på pressekonferansen.

VimpelCom

Den såkalte VimpelCom-saken er en av utfordringene Brekke får i fanget som øverste sjef for konsernets 33.000 ansatte.

Telenor er nest største aksjonær i VimpelCom, som nederlandsk politi mener betalte mer enn 700 millioner kroner i bestikkelser for å etablere seg i det usbekiske mobilmarkedet.

– Det er viktig med en sjef som er forankret i norske verdier, og som tar med seg dem ut i verden. Det er en styrke å rekruttere innenfra, men vi så også utenfor selskapet. Nå er det opp til Brekke å levere, sa styreleder Aaser.

Les også: Telenor-sjefen: – En eventyrlig start på året

Spesialrådgiver

Jon Fredrik Baksaas trer av etter 13 år som Telenor-konsernets øverste leder. Han vil fungere som sjef gjennom sommeren og så som spesialrådgiver for styret ut 2016.

– Denne bransjen endrer seg så raskt at vi ikke nødvendigvis vet hvordan ting ser ut om fem eller ti år. En ting er sikkert, verden blir digital, sa Baksaas, som ikke ville si om han selv hadde anbefalt Brekke til styret.

– Man skal ikke undervurdere satsingen i Norge og i Vest-Europa. Men muligheten for vekst er først og fremst i Pakistan, India, Myanmar, Bangladesh, Malaysia og Thailand. Det begynner å bli få steder igjen der det er uutnyttede markeder uten telekomtjenester, sier Nordahl.

Den påtroppende konsernsjefen understreket tirsdag at Norge har vært og fortsatt skal være ankeret i Telenors virksomhet.

– Jeg kan ikke vente med å komme i gang, avsluttet han.

Se hele pressekonferansen med Telenor her:

* ABC Nyheter er en del av ABC Startsiden som hovedsakelig er eid av Telenor.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden