Ny rapport: Ansatte stjeler for å finansiere forbruksgjeld

Flere ansatte i handelsnæringen får økende problemer med dyr gjeld, og flere velger å stjele fra arbeidsgiver for å dekke utgiftene. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Flere ansatte i handelsnæringen får økende problemer med dyr gjeld, og flere velger å stjele fra arbeidsgiver for å dekke utgiftene. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

En ansatt stjal for å dekke gjelden hun fikk etter brystoperasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig flere butikansatte stjeler for å finansiere dyr forbruksgjeld.

Det kommer fram i en ny rapport fra Procope, skriver Aktuell Sikkerhet.

Trendrapporten, som er skrevet på vegne av Skan-kontroll tar for seg kriminalitetsutviklingen i den norske handelsnæringen. I dag er omlag 370.000 mennesker sysselsatt her.

Skan-kontroll er et vakt- og sikkerhetsselskap innenfor forebygging og avdekking av svinn i varehandelen.

Stjal for å dekke puppegjeld

Analytiker Roger Stubberud har skrevet rapporten. Han har hovedfag i kriminologi og startet Procope etter 15 år i politiet.

– Det er mange triste skjebner blant yngre som ikke har kontroll på sin egen økonomi. Årsakene til at de opparbeider kredittkortgjeld og lån som de må stjele for å betjene, er mange. Det kan være alt fra jenter som låner penger for å fikse puppene sine, til alenemoren som ukritisk bruker kredittkort for å få endene til å møtes. Mange kommer også i et uføre fordi de gir etter for både mote- og kroppspress generelt. Varehandelen har merket seg flere saker hvor dårlig økonomistyring har vært en medvirkende årsak til at ansatte stjeler eller underslår fra arbeidsgiveren sin, sier han til Aktuell Sikkerhet.

Han forteller om et helt konkret eksempel.

– Et konkret eksempel er ei jente som ble tatt for underslag på jobben sin. I sikkerhetssamtalen med henne i forbindelse med saken kom det frem at kroppspresset hadde blitt for stort og at hun hadde pupper hun ikke var fornøyd med. Etter å ha gjennomført kosmetisk inngrep på puppene, satt hun igjen med gjeld hun ikke klarte å betale. Dermed ble fristelsen for stor til betale denne med utbytte av verdier stjålet fra arbeidsgiveren. Dette er bare ett eksempel jeg kom borti i analysearbeidet som er grunnlag for analyserapporten, sier analytikeren til Aktuell Sikkerhet.

Økning i lønnstrekk

Rapporten oppsummeres ifølge Aktuell Sikkerhet med at stadig flere ansatte og ledere i varehandelen generelt har forbruksgjeld, og at det spesielt gjelder de yngre. Bransjene som er mest utsatt for utro medarbeidere er de med ustrakt bruk av varierende priser og kontantomsetning.

– Det er økt bekymring over utviklingen der stadig flere unge går inn i arbeidslivet med stor gjeld. Ulike sikkerhetssjefer fra forskjellige bransjer i varehandelen melder om en økning i lønnstrekk hos ansatte på grunn av dyre forbrukslån. Dette er lån som ofte har gått til å kjøpe eksklusive merkeklær, mobiltelefoner og vesker, og som gjerne ender med inkasso. Det er indikasjoner på at flere personalsaker har direkte sammenheng med den ansattes økonomiske problemer knyttet til høyt forbruk, heter det i trendrapporten.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært