Nav kan gi pengestøtte til konfirmasjonsfeiring

DYRT: Gaver og fest gjør at det koster mye penger å arrangere konfirmasjonsfeiring for barna. Hvert år får Nav inn flere søknader om pengestøtte til feiring av konfirmasjon. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen (NTB Scanpix)
DYRT: Gaver og fest gjør at det koster mye penger å arrangere konfirmasjonsfeiring for barna. Hvert år får Nav inn flere søknader om pengestøtte til feiring av konfirmasjon. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen (NTB Scanpix)

Hvert år får Nav inn flere søknader om støtte til konfirmasjonsfeiring fra fattige familier i Norge. Noen ganger blir søknaden innvilget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny undersøkelse viser at én av fire foreldre er bekymret for de økonomiske omstendighetene rundt en konfirmasjon, melder Adresseavisen.

For det koster å la ungdom konfirmeres. Det er vanlig at foreldre bruker mellom 20.000 og 30.000 kroner på en konfirmasjon, inkludert gave. Noen foreldre bruker så mye som 50.000 kroner på festen.

De store utgiftene knyttet til en konfirmasjonsfeiring gjør flere foreldre bekymret.

– 25 prosent sier at de er bekymret eller svært bekymret for utgiftene i forbindelse med konfirmasjonen, sier privatøkonom Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN til den kristne avisen Vårt Land.

Les også: Så mye får konfirmantene

Kan få støtte fra Nav

Nav kan innvilge særskilt støtte til konfirmasjonsfeiring til fattige familier gjennom sosialtjenesteloven.

Det er imidlertid ikke noe Nav er forpliktet til å gjøre. Det finnes heller ikke noen tall på hvor ofte de gjør det.

Å få bevilget en slik støtte er en kommunal tjeneste. Magne Kjetil Berg i Nav Førde opplyser til Vårt Land at de får inn flere slike søknader hvert eneste år.

– Vi får søknader fra personer med lav inntekt om støtte til konfirmasjoner. Noen ganger innvilger vi dette, sier Magne Kjetil Berg i Nav Førde til Vårt Land.

Les også: Konfirmasjon med muligheter

Kan få ekstra barnebidrag til konfirmasjonen

Det finnes også en annen måte å få ekstra penger til konfirmasjonsfeiringen på, men de pengene kommer ikke fra Nav.

I tilfeller der foreldrene er skilt, kan en av foreldrene søke om et særtilskudd i barnebidraget fra den andre parten for å dekke enkeltutgifter som konfirmasjon. Da bidrar Nav med å inndrive penger fra den andre parten.

Nav opplyser til ABC Nyheter at i underkant av 1.000 barn får utbetalt særtilskudd hvert år, men det inkluderer også andre utgifter som tannregulering og briller, i tillegg til penger til konfirmasjonsfeiring.

Les også: Duket for konfirmasjon

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden