Utenlandsferien kan bli enda dyrere

Den norske kronen kan komme til å svekke seg ytterligere mot annen valuta, men på lengre sikt vil den bli sterkere enn den er i dag, tror økonomene. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
Den norske kronen kan komme til å svekke seg ytterligere mot annen valuta, men på lengre sikt vil den bli sterkere enn den er i dag, tror økonomene. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix

Økonomene tror kronen vil svekkes ytterligere i månedene som kommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenlandsferien de neste månedene kan komme til å bli enda dyrere.

Økonomer DN har snakket med i sitt makropanel tror kronen kommer til å styrkes, men at man først vil oppleve at den svekkes ytterligere.

Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i hedgefonnet Nordkinn Asset Management mener kronekursen er mer enn fem prosent undervurdert i forhold til landsiktige fundamentale forhold, men har likevel ikke tro på at den vil bli mye sterkere i løpet av året.

– Tvert imot tror jeg det er en risiko for at kronekursen i løpet av de tre til fire neste månedene kan falle litt videre fra dagens nivåer ettersom jeg tror oljeprisen vil holde seg lav og at Norges Bank vil senke renten for å motvirke lavere vekst – og inflasjonsutsikter. sier Wilhelmsen til DN.

– Svakere før den blir sterkere

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets tror også kronen vil svekkes på kort sikt, men ser likevel for seg at den vil styrkes frem mot sommeren.

– Med en lav oljepris, svakere nøkkeltall fra norsk økonomi og forventninger om rentekutt kan kronen komme til å svekke seg litt på kort sikt. Om en måneds tid anslår vi at én euro vil koste åtte kroner og 70 øre, sier hun.

– Nærmere sommeren tror vi kronen vil styrke seg igjen, sier hun, og anslår en europris på 8,40 kroner om tre måneder.

Les også: 44-åring lurte bankene til å gi lån på 36 millioner

Nordmenn bryr seg ikke

Krone- og valutakursen er imidlertid ikke det nordmenn på reise bryr seg mest om.

En undersøkelse TNS Gallup har gjennomført for Danske Bank viser at bare to prosent av nordmenn lar prisen på valutaen avgjøre valget av feriereisemål.

Seks av ti svarer at valutakursen ikke er viktig i det hele tatt.

– Betal i lokal valuta. Det blir billigere. Forskjellen på dyr og billig veksling kan fort utgjøre mange hundre kroner, er rådet fra forbrukerøkonom Maria Setsaas.

Les også: Nordmenn bryr seg ikke om valutakursen, reiser uansett

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden