Meny

Ungarn går motsatt vei:

Går fra søndagsåpent til søndagsstengt fra nå av

HER MÅ DE STENGE PÅ SØNDAGENE: Ungarn har praktisert full frihet for åpne butikker - til nå. Fra 15. mars blir søndagsåpent forbudt. Foto: AP Photo/MTI, Gyorgy Varga/NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går var siste dag med åpne kjøpesentre i Ungarn. Den konservative Orbán-regjeringen forbyr søndagsåpent fra og med 15. mars.

Mens den norske regjeringen ønsker å la alle butikker ha åpent på søndagene heretter, går deres kolleger i den ungarske regjeringen motsatt vei:

Med ønsket om velferd for folk, innskrenker de den til nå svært så liberale åpningstids-loven der til lands.

Alle kjøpesentre og større butikker må holde stengt på søndager fra og med kommende helg. Men den nye loven åpner for en ungarsk variant av «Brustad-bua»:

Butikker under 200 kvadratmeter (mot 100 for den norske utgaven), får holde åpent. Men kun innehaveren eller familien får lov å jobbe på søndagen.

Bakerier, kiosker, bensinstasjoner, apoteker og andre får også unntak.

Les også: - Søndagsåpent har gjort danske utkanter til ørkener

Men tiltaket møter mye motstand. Næringslivstidsskriftet HVG har satt i gang en nettavstemning for dem som heller vil være i trengselen i et kjøpesenter, framfor i kirken, som de skriver.

Blant folk flest er meningene delte, forteller avisa Népszabadság, som traff folk på den siste åpne shopping-søndagen i går:

44 år gamle Norbert Vörös er irritert.

– Både kona og jeg har mye arbeid. Så ofte er vi avhengige av å handle på søndagen, sier han.

27 år gamle Krisztián Káloczi ser det annerledes.

– NÅ kan også butikkansatte være sammen med familien sin. Og de som til nå har brukt søndagen til å shoppe, kan finne på andre og bedre ting å gjøre, mener han.

Les også: Høyre vedgår: – Søndagsåpent kan forsterke fraflytting fra distriktene

Populært