Meny

Norwegian ber om nye samtaler med pilotene

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ledelsen i flyselskapet Norwegian har igjen bedt om et møte med de streikende pilotene. Et spill for galleriet, hevder fagforening.

– Ledelsen har tatt initiativ til nye samtaler, opplyser informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til NTB tirsdag formiddag. Han ønsker imidlertid ikke å gi noen detaljer om hva som står på dagsordenen for møtet.

Også mandag innkalte Norwegian-ledelsen til møte, men det nektet pilotene å stille på.

Parat oppfattet møte som et drøftningsmøte, og at de kun er interessert i et forhandlingsmøte med selskapet.

– Hvis Norwegian vil ha et forhandlingsmøte, så møter vi når som helst, sier informasjonssjef Arve Sigmundstad i fagforeningen Parat til ABC Nyheter.

Siste: 17 Norwegian-kanselleringer så langt tirsdag

Spill

– Vi opplever dette som et spill for galleriet, sier Sigmundstad til NTB.

Tiden begynner å renne ut for partene. Lørdag gikk 70 piloter i Norwegian ut i streik, og fra onsdag vil 650 piloter omfattes av streiken dersom det ikke blir enighet.

– Streiken trappes opp i morgen. Vi er forberedt på at dette kan bli en lang og vond konflikt, sier Sigmundstad til ABC Nyheter.

Streiken har allerede kostet Norwegian dyrt. Tirsdag formiddag var 17 flyginger kansellert, og de to siste dagene har selskapet stupt på børsen.

Ifølge Dagens Næringsliv har analytikere allerede regnet seg fram til at Norwegian kan få et driftsunderskudd på rundt en halv milliard kroner i årets første kvartal, fordi det er store sesongmessige svingninger i flybransjen. En streik kan i tillegg føre til at kontantbeholdningen krymper.

– En opptrapping av streiken kan skape en alvorlig finansiell situasjon for Norwegian, sier analytiker Kenneth Sivertsen i SEB til avisa.

Les også: Norwegian-kundene flykter til SAS

Tariffavtale

Ifølge Sigmundstad har pilotene sagt seg villige til å legge både forsikrings- og pensjonsordninger på forhandlingsbordet. Det striden nå først og fremst står om, er pilotenes krav om en tariffavtale med morselskapet Norwegian Air Shuttle (NAS).

– Vi har forhandlet om en tariffavtale i fire måneder. Før Norwegian er interessert i å forhandle om realitetene i en tariffavtale, har vi ingenting å snakke med dem om, sier Sigmundstad.

Forhandlingsleder i Parat Hans-Erik Skjæggerud mener Norwegian prøver å unndra seg sine plikter som arbeidsgiver.

– Ved å få pilotene over i bemanningsselskaper kan de skalte og valte med arbeidsstokken. Det vil gi pilotene langt mindre mulighet til å påvirke sin egen arbeidssituasjon, sier Skjæggerud til NTB.

Les mer:

Streik splitter Norwegian-ansatte

Styreleder: – Risikerer alle arbeidsplassene i Norwegian

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært