Oslo Børs steg i år, tross oljenedtur

GIKK BRA: Hovedindeksen på Oslo Børs steg med 5 prosent i 2014. Illustrasjonsfoto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
GIKK BRA: Hovedindeksen på Oslo Børs steg med 5 prosent i 2014. Illustrasjonsfoto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Til tross for kraftig fall i oljeprisene i år, steg hovedindeksen på Oslo Børs med 5 prosent i 2014. Årsaken er oppgang på andre områder enn i oljebransjen, ifølge børsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Røde tall preget hovedindeksen på Oslo Børs tirsdag, som avsluttet årets siste børsdag med et fall på 0,80 prosent til 576,08 poeng tirsdag.

I løpet av året steg hovedindeksen imidlertid med 5 prosent.

– Børsen trosset tidenes største oljeprisfall, konstaterer Oslo Børs i en pressemelding etter børsslutt tirsdag.

Les også: Folk flest er optimistiske, tross dystre økonomiske spådommer

Mindre oljeavhengig

Noe av årsaken er at det har vært sterk kursoppgang på en rekke andre områder i år.

– Sjømat, IT, forbruksvarer og materialer reddet kursoppgangen. En svakere krone hjelper eksportbedrifter. Lavere energipriser er også til glede for noen selskaper, heter det videre.

Oslo Børs er ikke lenger fullt så oljeavhengig ettersom andre sektorer har vokst, mens energiaksjenes andel av markedsverdien på Oslo Børs har falt.

Til tross for Russlands boikott av norske varer som følge av at Norge fulgte i USAs og EUs fotspor og innførte sanksjoner mot landet tidligere i år, steg flere lakseaksjer med over 80 prosent i 2014.

Les også: Så mye koster mobilen din i strøm

Rekordprisfall på nordsjøolje

Oljeprisene – som har opplevd et kraftig prisfall i år – sank også tirsdag. Den amerikanske selges for 53,66 dollar per fat tirsdag, mens nordsjøoljen omsettes for 57,60 dollar fatet.

Prisen på nordsjøolje er halvert siden i sommer og har falt 52,88 prosent i løpet av året.

– Dette har selvfølgelig preget oljetunge Oslo Børs. Ved inngangen av året utgjorde aksjene i energisektoren 43,6 prosent av markedsverdien, mens andelen i dag er 33,2 prosent, skriver Oslo Børs.

Les også: Sentralbanksjefen spår magre år

Økning i aksjehandel

Den daglige gjennomsnittshandelen steg med 28 prosent til 4,4 milliarder kroner i 2014. Det ble i gjennomsnitt handlet 95.600 aksjer per dag, opplyser børsen.

Tirsdag var Statoil dagens mest omsatte aksje, og ved børsslutt sank den med 1,43 prosent. Pilen pekte nedover også for Seadrill (-3.72), Subsea 7 (-3,59), Norsk Hydro (-0,45), Yara International (-0,92), Schibsted (-0,34) og Telenor (-1,11).

Alle de europeiske børsene falt med mellom 1,2 og 1,4 prosent tirsdag.

I 2014 sank FTSE 100-indeksen i London med 3,12 prosent, CAC 40-indeksen i Paris sank med 0,63 prosent, mens Frankfurt-indeksen DAX steg med 2,65 prosent i 2014.

– Kursutviklingen her hjemme har vært på linje med andre børser i verden, og bedre enn London og Frankfurt, de to ledende børsene i Europa, skriver Oslo Børs.

Personvernpolicy