IMF frykter Russland vil utløse ny finanskrise

Den russiske sentralbanken måtte mandag skyte inn nesten 4 milliarder kroner i kriserammede Trust Bank. Sjeføkonom Olivier Blanchard i IMF er bekymret. Foto: Reuters / NTB scanpix
Den russiske sentralbanken måtte mandag skyte inn nesten 4 milliarder kroner i kriserammede Trust Bank. Sjeføkonom Olivier Blanchard i IMF er bekymret. Foto: Reuters / NTB scanpix

Det internasjonale pengefondet (IMF) frykter at den russiske sentralbanken grep for sent inn overfor kriserammede Trust Bank, og at dette kan utløse en ny global finanskrise.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske sentralbanken kunngjorde mandag at den skjøt inn nesten 4 milliarder kroner for å hindre at Trust Bank ryker over ende.

Hvorfor banken har havnet i et slikt uføre, er ikke kjent, men det antas å ha sammenheng med det kraftige kursfallet for russiske rubler den siste tiden.

IMF frykter at hjelpen fra myndighetene kom for sent og at bankens store problemer er et forvarsel om en ny krise i verdensøkonomien.

– En av tingene vi lærte under finanskrisen var at store svingninger i pris- og rentenivåer, med dertil hørende usikkerhet om virksomheter og landenes finansielle posisjon, kan føre til redusert risikovilje. Med den nye utviklingen i Russland kan vi derfor ikke se bort fra muligheten for ettervirkninger, sier sjeføkonom Olivier Blanchard i IMF til The Guardian.

– Har vært for sen

Russlands tidligere finansminister Aleksej Kudrin medgir at utsiktene for 2015 er dystre og mener at ledelsen i Kreml var for sene med å reagere på de økonomiske utfordringene landet nå står overfor.

Kudrin spår videre at Russlands kredittverdighet i løpet av kommende år vil bli kraftig nedjustert.

– Regjeringen har vært for sen med å håndtere situasjonen og jeg har ennå ikke hørt dem komme med et klart budskap, sier han.

– Det er bare å konstatere at vi er på vei inn i en virkelig økonomisk krise. Det vil vi merke for alvor neste år, sier Kudrin.

– Vil bli verre

Analytiker Chris Weafer i konsulentselskapet Macro Advisory sier til AFP at Russland har det verste i vente.

– Trenden i økonomien de neste seks månedene vil helt sikkert bli mye verre, etter denne uken, sier han.

Den russiske rubelen har fortsette å halle, til tross for sentralbankens kraftige renteøkning forrige uke.

Verdien av rubelen har rast de siste månedene, først som følge av vestlige sanksjoner og i de siste ukene også på grunn av fallende oljepris.

Personvernpolicy