Statoil frykter ikke investorflukt etter aksjestup

Statoil-aksjen raser på Oslo Børs fredag morgen. Her konsernsjef Eldar Sætre. (Foto: NTB scanpix)
Statoil-aksjen raser på Oslo Børs fredag morgen. Her konsernsjef Eldar Sætre. (Foto: NTB scanpix)

Statoil-aksjen falt 8,8 prosent den første timen av ukas siste børsdag i Oslo. Selv er oljegiganten trygg på å komme helskinnet ut av aksjestormen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Børsfallet i morgentimene betyr at Statoils markedsverdi sank hele 42 milliarder sammenlignet med stengetid i Oslo i går, skriver E24.

Klokken ti hadde hovedindeksen falt 3,4 prosent til 562,50 poeng, dagen etter at oljekartellet OPECs avgjørelse om å ikke kutte i oljeproduksjonen til tross for et stort fall i oljeprisen.

Finansdirektør Torgrim Reitan mener Statoil var godt forberedt på fredagens situasjon.

– Vi er i et marked med store svingninger. Hendelser som vi har sett i dag er ikke uvanlige, men kommer brått på når de først inntreffer. I løpet av de 15 siste årene har vi hatt oljepriser fra 17 til 147 dollar per fat, så dette er noe vi er forberedt på. Vi er i en sterk finansiell posisjon, sier Reitan til NTB.

Les også: Økonomer frykter resesjon i Norge med lav oljepris

– Brutalt

Finansdirektøren mener det er tidlig å si hva slags effekt aksjefallet vil ha. Uansett frykter ikke Statoil for sine investorer.

– Virkningen av den konkrete aksjekursen er noe andre får kommentere, men vi er selvfølgelig et selskap som er påvirket av oljeprisene. Vi har en god dialog med våre investorer og er ikke bekymret. Vår industri vil fortsatt være attraktiv på lang sikt, fortsetter Reitan.

Analytikere i bransjen var dog noe mer pessimistiske på Statoils vegne enn selskapet selv like etter at børsen åpnet.

– Dette var et brutalt fall, vi må nok tilbake til finanskrisen for å finne tilsvarende, uttalte Statoil-analytiker Helge André Martinsen i DNB til Dagens Næringsliv kort tid etter børsåpningen fredag.

Les også: Frykter oljepriskollaps

Flere oljerelaterte aksjer fikk en dårlig start på børsen, der eksempelvis Seadrill opplevde et fall på om lag 6 prosent. Nordsjøoljen ble solgt for 71,96 dollar fatet like før klokken ti, mens et fat med amerikansk lettolje ble omsatt for 68,66 dollar.

Torsdag uttalte sjefen for den russiske oljegiganten Rosneft, Igor Setsjin, at oljeprisen kan synke under 60 dollar fatet i løpet av første halvår 2015.

Massefall

Kursfall for en rekke olje- og energiselselskaper har satt sitt preg på en rekke børser verden over. På FTSE 100-indeksen i London var BP blant de største børstaperne fredag morgen. Store fall er også rapportert i både Asia og Russland.

Oljenyhetene har blant annet rammet rubelen hardt, som mistet 1,5 prosent verdi på starten av ukas siste børsdag. Det er dårlig nytt for den russiske valutaen, som allerede har falt nesten 30 prosent i år på grunn av fallende oljepris og de vestlige sanksjonene på grunn av Ukraina-konflikten.

I motsetning til Oslo, hadde både DAX 30-indeksen i Frankfurt og CAC 40 i Paris i hadde en mer dempet nedgang på 0,3 prosent fredag morgen.

Les også: Slik tjener Norge på oljeprisfallet

Løft for flybransjen

Til tross for mange røde børstall verden over, har ikke oljesjokket vært en belastning for alle. I Tokyo hadde hovedindeksen et løft på over 1 prosent, der Japans to største flyselskaper er blant dem som nyter godt av den fallende oljeprisen. Japan Airlines og konkurrenten All Nippon Airways noterte seg på et børshopp på henholdsvis 5,2 og 7,3 prosent.

I Oslo hadde Norwegian-aksjen en økning på over tre prosent før klokken 11, og var blant børsens mest omsatte.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus