Meny

To millioner i bot for skader ved Oseberghaugen

Dette bildet er tatt i september 2007, da arkeologer gjenåpnet Oseberghaugen for å undersøke en sarkofag som inneholder en metallkiste med levninger av to kvinner fra vikingtiden. (Arkivfoto: Peder Gjersøe / SCANPIX)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Økokrim har ilagt Tønsberg kommune en bot på to millioner kroner for gravearbeider som har ført til skader ved Oseberghaugen.

Økokrim viser i boten til at kommunen iverksatte omfattende gravearbeider fra januar til mai 2013.

Boten gis under særdeles skjerpende omstendigheter, ettersom kommunen ikke har rådført seg med fylkeskommunen i saken.

– Tønsberg kommune har startet gravearbeid i dette området uten å varsle fylkeskommunen først. Kommunen ble bedt om å stanse utbyggingen av kulturmyndigheten hos fylkeskommunen, men fortsatte bare utbyggingen, sier politiadvokat Inge Svae-Grotli til NTB.

Ifølge tiltalen har kommunen satt i gang tiltak som kunne skade ødelegge, flytte og forandre et fredet kulturminne, eller føre til at dette skjedde.

– Det er påvist ødeleggelser blant annet ved en kullgrop, et tilbedingssted fra vikingtiden, sier Svae-Grotli.

Oseberghaugen betegnes som et unikt kulturminne av både nasjonal og internasjonal betydning. Tønsberg kommune har tidligere søkt om å få Oseberghaugen på UNESCOs verdensarvliste.

I 2007 gravde arkeologer ut levninger av to kvinner fra vikingtiden.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus