Ingen løsning klar for asylbarna

Ennå er ingen varig ordning på plass for asylbarn som har vært lenge i Norge. I Venstre og KrF er frustrasjonen stor over at det har tatt så lang tid. Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide øker nå trykket for å få på plass en løsning, ifølge kilder i KrFs partiapparat. Foto: NTB scanpix.
Ennå er ingen varig ordning på plass for asylbarn som har vært lenge i Norge. I Venstre og KrF er frustrasjonen stor over at det har tatt så lang tid. Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide øker nå trykket for å få på plass en løsning, ifølge kilder i KrFs partiapparat. Foto: NTB scanpix.

KrF og Venstre fikk ingen avklaring på situasjonen for lengeværende asylbarn da de møtte justisminister Anders Anundsen (Frp) tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hareide og Venstres partileder Trine Skei Grande tok tirsdag en pause i budsjettforhandlingene for å møte justisministeren om asylbarna.

De to partiene har den siste tiden vært tydelige på at tålmodigheten er tøyd over smertegrensen når det gjelder å få på plass en forskrift som i større grad skal ta hensyn til barnets beste i asylsaker.

KrF-leder Knut Arild Hareide kaller møtet godt og konstruktivt.

– Men vi har fortsatt ikke fått noen avklaring, sier Hareide til NTB tirsdag kveld.

Politisk analyse: En helt normal budsjettkrise

Utålmodige

I asylavtalen, som KrF og Venstre inngikk med regjeringen i februar, var en av de viktigste seirene for de to partiene en forskriftsendring som legger mer vekt på barnas beste i saker med lengeboende asylbarn. Men forskriftsendringen er ennå ikke på plass – ni måneder etter at avtalen ble inngått.

I Venstre og KrF er frustrasjonen stor over at det har tatt så lang tid.

– Vi opplevde at vi inngikk en helhetlig avtale, men regjeringen har så langt kun prioritert oppfølging på de områdene som var viktig for Høyre og Frp, uttalte KrF-leder Knut Arild Hareide til NTB for halvannen uke siden.

Noe av grunnen til at det tar tid, er regjeringens frykt for at en permanent avtale i framtiden kan misbrukes ved at familier tier om personlige opplysninger og unndrar seg utsendelse i påvente av en angitt tidsfrist.

Les også: Hagen: Sentrum ønsker å smerte Frp

SV-krav

SVs Karin Andersen heier på sentrumspartiene i forhandlingene med regjeringen.

– Det er bra at de innser at de må reforhandle avtalen, for den var en innstramming for de lengeværende barna, sier hun.

Andersen mener kravet om at foreldrene samarbeider med norske myndigheter om egen identitet og andre opplysninger, i realiteten gjør regelverket strengere.

– Det punktet må vekk. Hensynet til barn som har vært her lenge må trumfe innvandringspolitiske hensyn, SV-representanten.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus