Meny

Eiendomsskatt kan gi 36,9 milliarder kroner:

Tankesmien Agenda vil innføre eiendomsskatt i hele landet

VIL HA RETTFERD: Marte Gerhardsen i Tankesmien Agenda legger fram forslag til det de ser som et utjevnende skattesystem. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
VIL HA RETTFERD: Marte Gerhardsen i Tankesmien Agenda legger fram forslag til det de ser som et utjevnende skattesystem. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)

Arbeiderpartiet åpner for å diskutere eiendomsskatt, men lover å holde fast ved det samlede skattenivået Bondevik-regjeringen i sin tid reduserte det til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kort om skatt:

Nivået i Norge: Vi har et skattetrykk i alt på 42,5 prosent av brutto nasjonalprodukt, BNP (2011). Gjennomsnittet i OECD-landene lå på 34,1 prosent. Nivået i Sverige var 44,2 og i Danmark 47,7 prosent.

Staten støtter: Staten subsidierer norske boligeiere med 50 milliarder kroner årlig ved rentefradrag og begrenset formuesskatt på boligen.

Ulikt skattetrykk: Beskatning av boliger er mye lettere enn på investeringer i næringsliv og dermed verdiskaping. Det oppmuntrer til investeringer i eiendom framfor produksjon.

– Det er stor bekymring i mange land over at elitene drar i fra og at det blir økende forskjeller. Ifølge OECD er vi nå ett av landene med raskest økende ulikhet.

Det sa leder Marte Gerhardsen da hun onsdag morgen la frem Agendas forslag til en ny og rettferdig skattepolitikk med følgende budskap:

  • Innføre nasjonal eiendomsskatt
  • Gjeninnføre arveavgiften
  • Beholde formuesskatten
  • Redusere inntektsskatten

– Alle økonomer er for eiendomskatt. Men fordi dette er så politisk vanskelig, har ikke eiendomsskatt vært utredet siden 1996, påpeker Gerhardsen.

Mange kommuner har innført lokal eiendomsskatt, mens Agenda altså ønsker en statlig eiendomsskatt på like vilkår over hele landet. Foreløpig er det bare partiet Rødt som støtter den tanken.

Agendanotatet gjennomgår diskusjonen om alle disse skatteformene idet regjeringen og støttepartiene diskuterer hvordan skatten skal bli i statsbudsjettet for neste år.

Argumenter for eiendomsskatt har ikke manglet de siste årene. Også daværende sentralbanksjef Svein Gjedrem appellerte om det i 2010.

Les også: Vi bor for halvannet oljefond

Rotevatn vil vri, Venstre drøyer

POSITIVE OG AVVENTENDE: Marianne Marthinsen (Ap) og Sveinung Rotevatn (V). Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)POSITIVE OG AVVENTENDE: Marianne Marthinsen (Ap) og Sveinung Rotevatn (V). Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)

I diskusjonen markerte også Venstres stortingspolitiker Sveinung Rotevatn seg for en nasjonal eiendomsskatt.

– Jeg er for eiendomsskatt. Senest for to uker siden gikk Unge Venstre inn for det. Men Venstre har det jo ikke i sitt partiprogram, sa Rotevatn som listet opp det positive og det negative ved en slik skatt:

– Eiendomsskatt kan gjøre noe med det store problemet at forskjellig beskatning skyver investeringer over fra næringslivet til eiendom. Det vanskelige er følelsen av at man skal betale skatt for hjemmet sitt, sa Rotevatn.

Les også: LO vil ha eiendomsskatt i Oslo

Ap vil forbedre, ikke øke

Arbeiderpartiets finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen åpner for å diskutere nasjonal eiendomsskatt slik Agenda foreslår. Men hun foretrekker å ta den diskusjonen på grunnlag av en utredning om den samlede beskatningen av selskaper, Scheel-utvalgets innstilling, som legges frem 2. desember.

– Arbeiderpartiet er ikke for å øke skattenivået, men vil gjøre skattesystemet bedre, sa Marthinsen på Agendas frokostmøte.

– Eiendomsskatt bør innføres gradvis over for eksempel ti år, med samtidig nedtrapping av inntektsskatten. Men da må folk ha tillit til at begge deler skjer. Det krever et stort skatteforlik på Stortinget, la hun til.

– Hvordan kan det ha seg at det er enighet mello Ap og de borgerlige partiene at det samlede skattenivået skal ligge fast?

– På høyresiden er ambisjonen at skattenivået skal ned. I alle diskusjoner hos oss om det skattesystemet i fremtiden ligger det til grunn at det skal vi gjøre for å lage et bedre skattesystem, ikke for å øke skattebyrden for folk flest, sier Marthinsen til ABC Nyheter.

Les også: Høyre-kommunen Kristiansand krever høyest eiendomsskatt

– Et par promiller holder

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities påpeker at dagens eiendomsskatt i noen kommuner er basert på tilfeldig og ulik verdsetting av eiendommer.

– Får vi en statlig eiendomsskatt kunne man nøyd seg med et par promille hvis bygger på reell markedsverdi av boligen, sier han.

Agenda og politikerne forutsetter at innføring av boligskatt skal kompenseres med kutt i inntektsskatten. Andreassen har en advarsel om det:

– Ingen kommuner har satt ned det kommunale skatteøret på grunn av eiendomsskatt. Nasjonalt ville det være galt å innføre eiendomsskatt uten å kompensere med andre skattelettelser, sier Andreassen og legger til:

– Vi kan også gjeninnføre det vi hadde, beskatning av fordel på å bo i egen bolig.

– Derfor er eiendomsskatt smart

Marte Gerhardsen lister følgende argumenter opp for eiendomsskatt:

Hvorfor er det så smart?

  • Eiendom kan ikke flyttes til Cayman Island.
  • I dag er det så altfor lukrativt å investere i bolig fremfor aktiv verdiskaping.
  • Roe ned et opphetet boligmarkedet. OECD mener vi har en boligboble. Finanstilsynet er bekymret og det er vanskelig for unge folk å komme inn i boligmarkedet.
  • Kan virke omfordelende med et bunnfradrag.
  • Kan gi rom for skattelette til lavlønnede.

Les tankesmien Agendas skattenotat

Artikkelen er korrigert: Marte Gerhardsen sier at Norge er ett av landene, ikke landet med raskest økende forskjeller.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Redningsaksjon i fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot har problemer i verdensrommet09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Mann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45 Maars Johnsen nær overgang til RBK14:20 Fakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09 Død mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13 Putin varsler svar på USAs rakettest13:11 Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03 Ulvekull i nytt revir i Elverum13:02 – Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42 Malta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36 Tidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00 Godt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45 Ber leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37 Solskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35 Hareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32 Politiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12 WHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11 Ødegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47 Vil fjerne begrensning for apotek10:46 Salpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33 Jordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32 Forskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17 Aldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14 MDG mest fram på ny kommunemåling
Siste nytt
14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterRedningsaksjon i fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot har problemer i verdensrommet09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeMann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45SportMaars Johnsen nær overgang til RBK14:20PengerFakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09NorgeDød mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13VerdenPutin varsler svar på USAs rakettest13:11VerdenIrland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03NorgeUlvekull i nytt revir i Elverum13:02Norge– Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42VerdenMalta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36PengerTidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00SportGodt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45PengerBer leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37SportSolskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35SportHareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32NorgePolitiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12Helse og livsstilWHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11SportØdegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47PengerVil fjerne begrensning for apotek10:46NorgeSalpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33VerdenJordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32Helse og livsstilForskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17PengerAldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14PolitikkMDG mest fram på ny kommunemåling
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus