Langt færre søk i skattelistene

Kjell Inge Røkke er landets rikeste, med en formue på nesten 11,8 milliarder kroner, ifølge skattelistene for 2013. (Foto: Lise Åserud / NTB scanpix)
Kjell Inge Røkke er landets rikeste, med en formue på nesten 11,8 milliarder kroner, ifølge skattelistene for 2013. (Foto: Lise Åserud / NTB scanpix)

Nye regler ser ut til å ha skremt folk fra å søke hemningsløst i skattelistene. Like mange er nysgjerrige, men vi søker mye mindre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om skattelistene

* Natt til fredag ble skattelistene for inntektsåret 2013 lagt ut.

* Fra og med 2011 må man logge inn på den offentlige portalen ID-porten for å søke i skattelistene. Det er ikke lenger tillatt for pressen å publisere søkbare skattelister på sine nettsider. Det er heller ikke lenger mulig å søke på mer enn 500 navn i måneden.

* Fra og med i år får har den det blir søkt på rett til å få vite hvem som har foretatt søkene. Det er også innført 16 års aldersgrense for å søke i skattelistene

* Mediene kan søke om å få skattelistene i sin helhet for å bearbeide dem journalistisk. De kan fortsatt publisere lister over kjente og rike personers inntekter og formue.

Nesten 77.000 personer hadde klokka 12 fredag logget seg inn på Skatteetatens nettsider. Det er en svak nedgang fra knapt 79.000 ved samme tid i fjor.

Tallet på søk har imidlertid falt markant – fra 1,77 millioner til drøyt 220.000. Med andre ord har hver person i år i gjennomsnitt søkt på snaut 3 skattytere, mot over 20 i fjor.

Nytt av året er at den man søker på, kan se hvem den nysgjerrige er.

– Det er så langt en klar nedgang i antall søk i listene. Vi antar at flere vil vegre seg for å søke i listene av ren nysgjerrighet med den nye ordningen, sier presseansvarlig Anne Kirkhusmo i Skatteetaten til NTB.

ABC Nyheters Skattekart: De 50 rikeste i din kommune

– Hindrer snoking

Frps finanspolitiske talsmann, Gjermund Hagesæter, er glad for at regjeringen har endret reglene for søk i skattelistene.

– Ved at du nå får beskjed om hvem som har søkt deg opp i skattelistene, hindrer vi nettopp det Fremskrittspartiet i alle år har advart om: snoking på naboen og på foreldrene til klassekameraten, eller kriminelle som vil vite hvor mye noen tjener, sier Hagesæter.

– Det er klart at jeg som stortingspolitiker må finne meg i at folk søker meg opp. Men jeg tror folk vil reagere om de får beskjed om at naboen eller medarbeideren har gjort det. Det er nettopp dette vi nå vil forhindre, fortsetter han.

Les også: Ukjent kraftmilliardær tjente mest i 2013

Røkke rikest

Kjell Inge Røkke er landets rikeste, med en formue på nesten 11,8 milliarder kroner, ifølge skattelistene for 2013.

På andreplass finner vi industri- og finansmannen Johan H. Andresens 19 år gamle datter Katharina Gamlemshaug Andresen, som står oppført med 4,6 milliarder i formue.

Næringslivstoppen Trond Mohn følger på plassen bak, med 4,5 milliarder. Sønnen Fredrik Wilhelm Mohn har 4,3 milliarder, mens Svein Støle – hovedeier i finanskonsernet Pareto – har 4,1 milliarder i formue.

Les også: Røkke og 19-åring rikest i landet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus