Meny

Pumper millioner ut av private barnehager

PRIVATE BARNEHAGER: Kommunale tilskudd gir hyggelige tall for aksjonærer. Illustrasjonsfoto: Colourbox.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den største private barnehageaktøren i Bergen, Kidsa barnehager, hadde i fjor et overskudd på 28 millioner kroner. De får kommunalt tilskudd, men gir sine ansatte dårligere pensjonsordning.

Tar man med overskuddet på 25 millioner kroner i 2012, så har Kidsa tjent 53 millioner kroner på to år, skriver Bergens Tidende.

Selskapet driver 28 barnehager, og får kommunalt tilskudd.

Barnehagebyråd Harald Victor Hove (H) i Bergen sier Kidsa har vært en god samarbeidspartner for kommunen, og han synes det er greit at de tjener penger, men han synes det offentlige er for rause.

Kidsa har en rimeligere pensjonsordning enn offentlige barnehager, likevel får de like mye penger som da de hadde en offentlig pensjonsordning.

Dette skjer fordi private og kommunale barnehager skal likebehandles. Hove mener de private barnehagene i realiteten kommer mye bedre ut, på bekostning av kommunale.

– På nasjonalt nivå foregår det en avsindig overfinansiering av pensjonsordningene til privat barnehagesektor, sier byråd Hove.

– Jeg har vært tydelig overfor regjeringen om at jeg forventer endringer på dette punktet, sier han til Bergens Tidende.

Les også: - Vi er ikke her for å gi ansatte i Os kommune best mulig vilkår

Trine Samuelsberg, personal- og administrasjonsdirektør i Kidsa, kaller den økonomiske situasjonen «akseptabel». Hun opplyser at selv om overskuddet i regnskapet viser 28 millioner kroner, har de skatteutgifter og finanskostnader på toppen. Hun anslår at de sitter igjen med 18 millioner kroner fra i fjor.

Bergen kommune har nå bestemt seg for å fjerne et ekstra tilskudd som har vært gitt til de private barnehagene. Kidsa har svart med å droppe to årlige inntak.

Les også: Støre mot markeds-sykehus, vil ikke forby sykehjems-profitt

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus