Entra-salg bekymrer Senterpartiet

SELGER UT: Næringsminister Monica Mæland (H) sier i en pressemelding fra departementet onsdag morgen at det ikke er noen særskilte grunner til at staten må eie Entra. (Arkivfoto: NTB scanpix)
SELGER UT: Næringsminister Monica Mæland (H) sier i en pressemelding fra departementet onsdag morgen at det ikke er noen særskilte grunner til at staten må eie Entra. (Arkivfoto: NTB scanpix)

Regjeringen forbereder et offentlig nedsalg og børsnotering for det helstatlige eiendomsselskapet Entra. Senterpartiet er bekymret over at risikovillig kapital saltes ned i eiendom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Næringsminister Monica Mæland (H) sier det ikke er noen særskilte grunner til at staten må eie Entra, som er et av landets største eiendomsselskaper.

Derfor mener hun det er riktig å redusere statens eierskap i selskapet, som ved utgangen av andre kvartal i år hadde en verdi på 27 milliarder kroner.

– Entra er et stort, kommersielt eiendomsselskap som konkurrerer med en rekke private aktører i et velfungerende marked. Jeg er opptatt av et mangfoldig eierskap i næringslivet, og regjeringen vil styrke det private eierskapet, sier Mæland.

Første siden 2005

Tidspunktet for en børsnotering er ikke klar, men avhenger av godkjenninger fra Oslo Børs og markedsutviklingen, skriver departementet. Departementet planlegger å utstede nye aksjer for å nedbetale deler av Entras gjeld, samt å selge eksisterende aksjer som i dag eies av Nærings- og handelsdepartementet.

– Transaksjonen vil innebære et tilbud om kjøp av aksjer til allmennheten. At det skal gis stimulanser til at småsparere tegner aksjer viser at denne regjeringen vektlegger betydningen av mangfoldig og spredt eierskap, sier Høyres næringspolitiske talsperson Gunnar Gundersen.

– Dette blir eventuelt den første børsnoteringen av et statlig eid selskap siden Cermaq i 2005, opplyser departementet.

Les også: Oljefondet investerer i mer eiendom i USA

Bekymring i Sp

I Senterpartiet er man ikke imot et nedsalg i Entra, men mener det ville vært en fordel å vente til Stortinget har behandlet eierskapsmeldingen i høst.

Næringspolitisk talsmann i Sp og leder i næringskomiteen på Stortinget, Geir Pollestad, skulle gjerne sett at staten heller bidro til at personer med risikovillig kapital investerte i virksomheter med større skapende virksomhet enn et eiendomsselskap.

– Vi er bekymret for om et salg av Entra vil bidra til at mer av den private kapitalen i Norge havner i fast eiendom. Det er i så fall ikke positivt og er et spørsmål som vi vil belyse ved behandlingen av meldingen, sier Pollestad.

– Rødgrønt forslag

Styreleder Siri Hatlen sier hun tror en børsnotering vil være et nytt og spennende kapittel for Entra.

– Jeg mener selskapet er godt forberedt, og en børsnotering nå vil bidra til å styrke selskapets muligheter for å gjennomføre sin strategi basert på lønnsom vekst, som igjen vil skape verdier for aksjonærene, sier styreleder Siri Hatlen.

Gunnar Gundersen sier han vil bli overrasket om opposisjonspartiene vil ha innvendinger mot regjeringens forslag. Det var den rødgrønne regjeringen som selv fremmet forslag om nedsalg av Entra.

DNB er engasjert som statens finansielle rådgiver i forbindelse med den planlagte børsnoteringen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus