Innboforsikring:

– Mange kan tape mye penger fordi de mangler dokumentasjon

HVOR MYE? Mange ting i hjemmet er mer verdt enn vi kanskje tror. Bare i denne skuffen er det 30 dyre underbukser, og gjenanskaffelse vil koste flere tusen. Vet du hvor mye det koster å fylle undertøysskuffen din på nytt? Eller hele klesskapet? Foto: Storebrand
HVOR MYE? Mange ting i hjemmet er mer verdt enn vi kanskje tror. Bare i denne skuffen er det 30 dyre underbukser, og gjenanskaffelse vil koste flere tusen. Vet du hvor mye det koster å fylle undertøysskuffen din på nytt? Eller hele klesskapet? Foto: Storebrand

Tre av fire har lite eller ingen dokumentasjon på eiendeler i boligen sin, ifølge ny spørreundersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange oss har store verdier i form av innbo, som møbler, klær, smykker, elektronikk og sportsutstyr.

For at du skal få en riktig erstatningssum ved brann eller innbrudd, trenger forsikringsselskapet å vite hva som har gått tapt. Husker du ikke hva du har mistet i brannen eller hva tyvene har stjålet, kan du gå glipp av erstatning du har krav på.

Ifølge en ny undersøkelse har tre av fire nordmenn lite eller ingen dokumentasjon på eiendelene i boligen sin.

Undersøkelsen som Norstat har gjennomført for Storebrand, viser videre at de eldste er flinkere enn de yngste til å dokumentere hva de eier. 30 prosent av de spurte over 50 år har dokumentert mye eller alt innboet sitt, mens bare 19 prosent av de under 30 år har gjort det samme.

Dokumentasjon av innbo bør lagres utenfor hjemmet i tilfelle brann. Undersøkelsen viser at blant dem som har dokumentert hva de eier, har syv av ti lagret informasjonen et annet sted enn i hjemmet.

Les også: – Det er ikke sikkert du trenger egen innboforsikring

Tre tips

Noen ser det som en uoverkommelig jobb å dokumentere alt de eier, men det finnes råd. Her er tre enkle tips fra Storebrand:

1. Film deg gjennom boligen og lagre filmen på et nettverk, på harddisk utenfor hjemmet eller i en nettsky. Husk å filme inn i skap og smykkeskrin, på loft og i kjeller. Da er du på den sikre siden, spesielt hvis du har mye.

2. Ta vare på kvitteringer på spesielt dyre gjenstander og oppbevar dem på et trygt sted.

3. Taksér dyre smykker. Gull og diamanter har økt mye i verdi de siste årene. Hvis ikke taksten er oppdatert, vil du kunne få for lite i erstatning.

– Eier mer enn de tror

Ikke alt har høy økonomisk verdi, men stor affeksjonsverdi, som bilder. Det kan derfor være lurt å digitalisere gamle papirbilder og lagre dem på et lurt sted, råder forsikringsselskapet.

– Det verste med brann er at liv og helse blir satt i fare. Men brann eller innbrudd kan også bli en økonomisk belastning. Vi opplever nemlig at mange blir overrasket når de skal gjenoppbygge hjemmet sitt. Årsaken er at de først da forstår at de hadde langt flere eiendeler enn de var klar over. Mange klarer heller ikke å huske hva som var i boligen i etterkant, sier skadesjef Shazad Rafiq i Storebrand i en pressemelding.

Det er også lurt å øke erstatningssummen i innboforsikringen med jevne mellomrom, slik at den dekker alt som går tapt om uhellet er ute.

Les mer: Sørg for at du har riktig dekning på innboforsikringen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus