Arbeidstid

Mener hele verden burde jobbe tre dager i uken

Meksikanske Carlos Slim er verdens nest rikeste mann, men har tidligere flere ganger vært aller rikest. Han er ikke redd for å si hva han mener. Han er beryktet for å ha skaffet seg tidligere statseiendom for en billig penge og for i dag å selge sine varer og tjenester til monopol­priser uten reell konkurranse. Her sammen med fotballspilleren Carlos Pena. Foto: Eduardo Verdugo,AP/NTB Scanpix
Meksikanske Carlos Slim er verdens nest rikeste mann, men har tidligere flere ganger vært aller rikest. Han er ikke redd for å si hva han mener. Han er beryktet for å ha skaffet seg tidligere statseiendom for en billig penge og for i dag å selge sine varer og tjenester til monopol­priser uten reell konkurranse. Her sammen med fotballspilleren Carlos Pena. Foto: Eduardo Verdugo,AP/NTB Scanpix

Den meksikanske milliardæren Carlos Slim (74), som er verdens nest rikeste og god for 80 milliarder dollar, sier det er på tide med en radikal endring av arbeidsmarkedet i hele verden, skriver Financial Times.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slim mener alle i hele verden burde ha mer fri mens man er i jobb, men stå i jobben mye lenger enn de fleste gjør i dag.

– Folk må jobbe flere år, inntil de er 70 eller 75 år, men bare jobbe tre dager i uken - kanskje 11 timer per dag, sa Slim på en konferanse i Paraguay tidligere i uken.

Mer livskvalitet

Han mener en slik endring vil gi en friskere og mer produktiv arbeidsstyrke, samtidig som det vil bidra til å løse finansielle utfordringer forbundet med at folk lever lenger.

– Med tre arbeidsdager i uken ville vi ha mer tid til å slappe av; mer livskvalitet. Å ha fire dager fri i uken ville bli veldig viktig for å skape nye fritidssaktiviteter og andre måter å fordrive tiden, sa Slim.

Les også: Carlos Slim kjøper ut AT&T

Liker best å tenke

Carlos Slim lever også i noen grad etter sine idealer.

I mangemilliardærens meksikanske teleselskap Telmex får alle arbeidere over 50 år tilbud om å fortsette i jobben i fire dagers uke med full lønn.

De ansatte som begynte i selskapet sent i tenårene har i dag nemlig rett til å la seg pensjonere når de fyller 50.

Slim har ofte sagt at det han liker aller best er å tenke.

Han har kulturelle interesser utenom næringslivs-sfæren. Han er kjent for sin pasjon for Rodin-skulpturer og en kunstsamling som er stilt ut i Soumaya-museet i Mexico City. Samlingen er til minne om hans siste kone.

Les også: Verdens rikeste ble enda rikere

Noe annet han har stor tro på er å tenke nytt når det gjelder utdanning.

På konferansen sa han blant annet at utdanning «ikke skulle være kjedelig, men morsomt», og at man skulle lære folk «ikke å pugge, men å resonnere».

Les også: Ble 400 millioner kroner fattigere hvert døgn ifjor (2013)

Personvernpolicy