Sanner strammer inn startlånreglene

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) vil målrette startlånordningen mot dem som har langvarige bolig- og finansieringsproblemer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) vil målrette startlånordningen mot dem som har langvarige bolig- og finansieringsproblemer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Kommunene får nå nye forskrifter for tildeling av startlån. Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) vil sikre at pengene går til dem som trenger det mest.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tall fra 2012 viser at seks av ti som fikk startlån fra Husbanken – lån som tildeles av kommunene – tjente over 400.000 kroner, skriver Dagens Næringsliv.

I andre tilfeller har personer med over 1 million kroner i inntekt fått innvilget slike lån. Nå vil Sanner innstramme ordningen.

– Det har vært en eksplosiv økning i antall startlån og det som gis. Fra 2007 til 2013 har startlånene økt fra 3,4 milliarder kroner til nærmere 7 milliarder kroner. Det betyr at lånene i økende grad konkurrer med det ordinære lånemarkedet. Det skal de ikke gjøre, sier Sanner til avisen.

Les også: Boligkjøp uten lån og renter

Lavtlønnede

Startlånordningen skal nå målrettes mot dem som har langvarige bolig- og finansieringsproblemer.

– Det kan være lavtlønnede, enslige forsørgere, flyktninger eller utviklingshemmede. Dette vil bidra til at flere får mulighet til å eie sin egen bolig, mener Sanner.

Også den rødgrønne regjeringen ønsket å stramme inn ordningen med startlån. Så sent som i juni i fjor sa daværende kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) at reglene må strammes inn, og varslet at det skal åpnes for å tilby startlån med 50 års nedbetalingstid i særlige tilfeller, et forslag som den borgerlige regjeringen nå viderefører.

Les også: Utleiedel betaler villadrømmen

– Galt grep

Dog er dagens rødgrønne bekymret over Sanners initiativ. Arbeiderpartiets boligpolitiske talsperson Stine Renate Håheim håper Høyre er villige til å høre på innspill.

– Dette er et galt grep. Husbanken er et viktig boligpolitisk verktøy, og Sanners snevre definisjon av målgruppen vil gjøre det vanskelig for unge som førstegangsetablerere å komme inn på markedet, sier Håheim til NTB.

Personvernpolicy