Her er sparerentene høyere enn lånerenta

BEST RENTE: Vår oversikt viser at de beste sparerentene ligger høyere enn det mange låntakere betaler på boliglånet sitt. Det kan faktisk lønne seg å låne for å spare. Montasje: Kim Jansson/Per Ervland (Colourbox.com)
BEST RENTE: Vår oversikt viser at de beste sparerentene ligger høyere enn det mange låntakere betaler på boliglånet sitt. Det kan faktisk lønne seg å låne for å spare. Montasje: Kim Jansson/Per Ervland (Colourbox.com)

Det lønner seg faktisk å låne for å spare.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva slags lånebetingelser man får hos banken avhenger av flere faktorer. Hvor høy sikkerhet man har, alder, størrelse på lånet med mer. Medlemskap i ulike foreninger og arbeidstakerorganisasjoner kan også sikre deg bedre betingelser på lånet ditt.

Felles for de fleste bankene er at de tilbyr langt lavere rente på sparekontoen sin, enn renta de tilbyr på boliglån. Dette er også grunnen til at du ikke bør ha for mye på sparekonto, hvis du samtidig har boliglån.

Men det finnes unntak. Det kan faktisk lønne seg å låne for å spare.

De beste rentene

Tradisjonelt er det renter på BSU-konto som er de aller beste i markedet. Derfor er det lurt å fortsette med Boligsparing for ungdom (BSU) selv etter at man har kjøpt bolig, vel å merke om man har muligheten til det.

Men også sparekontoer som er tilgjengelig for alle kan ha høyere sparerente enn du betaler på lånet i banken din. Dagens beste sparerenter finner du her

Denne journalisten betaler 3,6 prosent rente på boliglånet (3,72 prosent effektiv rente), og skal opprette sparekonto i Nordax Finans som gir 3,95 prosent rente på bankinnskuddet. Her skal jeg mellomlagre penger som skal brukes til ulike prosjekter i hjemmet i løpet av det neste året.

Her taper jeg med andre ord ingenting på å få utbetalt hele lånet i april, selv om en del av pengene skal brukes først til sommeren. Faktisk tjener man på å låne penger i dette tilfellet.

Les også: Regningene som tar knekken på økonomien din

Går for høyeste avkastning

Selv om det kan lønne seg, er det kanskje ikke så mange som låner penger for å sette på en sparekonto.

Tradisjonelt har dessuten nedbetaling av bolig vært en sikker og lukrativ sparing for nordmenn, med tanke på den boligprisutviklingen vi har hatt i Norge de siste 20-30 årene.

Skal du først spare ved siden av nedbetaling av boliglån, bør du velge en spareform som gir høyere avkastning enn renta du betaler på lånet. Fondssparing er i så måte et godt alternativ, da en fondsspareavtale slår banken selv i krisetider.

Personvernpolicy