Meny

Rema-jubel over parkert ICA-avtale

Konkurransetilsynet mener avtalen er i strid med konkurranselovens forbud mot konkurransebegrensende avtaler. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konkurransetilsynet mener innkjøps- og distribusjonssamarbeidsavtalen mellom ICA og NorgesGruppen er ulovlig, og at samarbeidet må opphøre.

Tilsynet mener avtalen vil svekke konkurransen i det norske dagligvaremarkedet. Partene har i dag fått oversendt et skriftlig varsel om dette.

– Samlet har NorgesGruppen og ICA høye markedsandeler nasjonalt, og de har i tillegg en særlig sterk posisjon i lokale markeder i deler av landet. Avtalen mellom de to kjedene gjør det mulig å utnytte markedsmakt, og dette kan svekke konkurransen til skade for forbrukerne, sier konkurransedirektør Christine Meyer.

Konkurransetilsynet mener avtalen er i strid med konkurranselovens forbud mot konkurransebegrensende avtaler.

– Gjennom avtalen får NorgesGruppen muligheter til å begrense konkurransen mellom de to avtalepartene. Årsaken til dette er at NorgesGruppen nå kan bestemme store deler av ICAs innkjøpsbetingelser. Avtalen vil også øke faren for koordinering mellom de to kjedene. Begge forholdene vil svekke konkurransen i hele det norske dagligvaremarkedet, sier avdelingsdirektør Magnus Gabrielsen i Konkurransetilsynet.

I desember offentliggjorde Coop og Rema 1000 at de hadde inngått en innkjøpsavtale, Core.

– Core-samarbeidet har ikke påvirket vår vurdering om at avtalen mellom ICA og NorgesGruppen er ulovlig, sier Christine Meyer.

Partene har fått frist til 25. april med å gi sine kommentarer til varselet.

Legger Rema-avtalen på is

Rema-direktør Ole Robert Reitan legger en mulig avtale med Coop på is etter Konkurransetilsynets varsel om at de vil stanse samarbeidsavtalen mellom ICA og NorgesGruppen.

Reitan deler Konkurransetilsynets foreløpige konklusjon om at en samarbeidsavtale mellom ICA og NorgesGruppen vil svekke konkurransen i dagligvaremarkedet.

– Det har vi ment hele tiden. Det er gledelig at tilsynet har kommet til samme konklusjon, sier Reitan.

Den varslede samarbeidsavtalen mellom Rema 1000 og Coop legges nå på is i påvente av et endelig vedtak fra Konkurransetilsynet. Avtalen mellom Rema 1000 og Coop forutsetter at det blir noe av samarbeidsavtalen mellom ICA og NorgesGruppen.
Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus