Dette bør du gjøre før nyttårsaften

ABC Nyheter og privatøkonom Monica Haftorn Iversen i Danske Bank gir deg gode råd. Foto: NTB scanpix
ABC Nyheter og privatøkonom Monica Haftorn Iversen i Danske Bank gir deg gode råd. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er penger å spare på å være smart nå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skulle du ønske at du var litt flinkere med pengene dine? At du var flinkere til å spare og tenke på fremtiden? Her er noen gode tips til hva du bør gjøre før nyttår.

BSU:

For alle under 34 år lønner det seg å fylle opp BSU-kontoen for å sikre direkte skattefradrag på 4000 kroner for 2013. Du må ha en lønnsinntekt over 55.900 kroner for å nyte godt av fradraget.

Sparer du 20.000 kroner årlig, som er maksbeløpet, fra du er 25 til 32 år blir det totale sparebeløpet, inkludert renter over 173.000 kroner. Det kommer godt med hvis du skal kjøpe din første bolig, men for mange er det likevel ikke nok.

Les også: Ikke spar for mye på BSU-kontoen

Dersom du er flink til å spare, lønner det seg også å sette av litt ekstra. Flere banker tilbyr en såkalt BSU 2-konto, hvor du får den samme gunstige renten som ved ordinær BSU-sparing. Foreløpig får du ikke skattefradrag på BSU 2-sparing.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I regjeringens tilleggsproposisjon til Statsbudsjettet er det blitt foreslått å øke det årlige maksbeløpet til 25.000 kroner.

Les også: Kun én av fire har sjekket pensjon

Arv:

Monica Haftorn Iversen, privatøkonom i Danske Bank.Monica Haftorn Iversen, privatøkonom i Danske Bank.

I 2014 fjernes arveavgiften helt. Dersom du skal motta arv på mer enn 470.000 kroner i 2013, lønner det seg å dele opp beløpet, slik at alt utover fribeløpet mottas neste år. Gjør du dette, unngår du arveavgift.

For arv over 470.000 kroner må arvingen betale seks prosent avgift for de neste 333.000 kronene og 10 prosent for alt over det. Det vil si at dersom du arver 1,5 millioner kroner, må du betale 75.000 kroner i arveavgift i 2013.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Det kan lønne seg å betale arveavgift

Men fjerningen av arveavgiften kommer ikke uten en hake. Samtidig som arveavgiften ble fjernet, foreslo regjeringen en innstramming av skattereglene. Fra årsskiftet vil arving overta arvelaters inngangsverdi. Dette kan føre til at mange får en overraskende skattesmell, for eksempel ved overføring av næringsvirksomhet eller sekundærbolig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Færre vil gi forskudd på arv

Pensjonssparing:

Dersom du skal spare til pensjon finnes IPS-ordningen. Den lar deg spare 15.000 kroner i året med 28 prosent for sparingen i inntektsåret. Her er det altså mulig å få inntil 4200 kroner i fradrag. Verdien er fritatt formueskatt.

Danske Bank har imidlertid stanset aktiv anbefaling av dette produktet. Årsaken til det er at beskatningen av personinntekt har ført til at IPS er blitt mindre lønnsom enn tidligere. Utbetalingen skattes nemlig som ordinær pensjonsinntekt. Derfor vil det ofte være mer lønnsomt å gå for andre spareprodukter. Det er viktig å spare til pensjon selv om det ikke finnes et spareprodukt som er skattegunstig.

Les også: Regjeringen fjerner arveavgiften

Økonomisk nyttårsforsett:

Skaff deg bedre oversikt over privatøkonomien din. Er du en av mange som synes lønnen forsvinner like fort som den kom? Sett opp et budsjett og sammenlign dette med ditt reelle forbruk. Kjøper du en latte hver dag, utgjør dette mange tusen kroner i løpet av et år. Hvis du klarer å bli mer bevisst rundt ditt eget pengebruk blir det lettere å spare til reiser, nedbetaling av boliglån eller til pensjonstilværelsen.

Denne artikkelen er skrevet i samarbeid med Monica Haftorn Iversen, privatøkonom i Danske Bank.

Les også:

– Alle bør spare to årslønner til pensjon

Kun én av fire har sjekket pensjon