Du må spare tre ganger så mye

PENSJON: Drømmer du om en saftig pensjon? Da bør du komme i gang med egen sparing så tidlig som mulig. (Montasje: Kim Jansson/Per Ervland/Colourbox)
PENSJON: Drømmer du om en saftig pensjon? Da bør du komme i gang med egen sparing så tidlig som mulig. (Montasje: Kim Jansson/Per Ervland/Colourbox)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommer du i gang med pensjonssparingen som 45-åring, har du mye å ta igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du ønsker om å ha en høy andel av lønnen din å leve av som pensjonist? Da er sjansen stor for at du må spare selv, i tillegg til pensjonen du får utbetalt fra arbeidsgiver og folketrygden. Ifølge en undersøkelse utført av av Respons for DNB, svarer flertallet av de spurte at de ønsker 69 prosent av dagens lønnsnivå den dagen de går av med pensjon. Begynner du å spare som 45-åring, må du sette av nesten tre ganger mer i måneden enn om du setter i gang som 25-åring.

Les også: Slett ikke alle kan gå av som 62-åringer

Slik slår det ut

Vidar Korsberg Dalsbø i DNB har tatt frem eksempler på hvor mye du må spare for å oppnå 69 prosent av lønnen som pensjonist. Har du kommet opp i 50-årene må du omtrent spare hele lønnen hvis du skal få pensjons-ambisjonene til å gå opp. Det kommer av at du har mange års sparing og ta igjen, og ikke minst renters rente effekten du har gått glipp av de siste 30 årene (sammenlignet med 25-åringen).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forutsetningen er at personen begynner å jobbe som 25 åring, og har pensjonsopptjening i samme tjenestepensjon frem til sparestart. Ikke AFP, ikke fripoliser og middels risikoprofil. Født 1958. (Kilde: DNB)

Forutsetningen er at personen begynner å jobbe som 25 åring, og har pensjonsopptjening i samme tjenestepensjon frem til sparestart. Ikke AFP, ikke fripoliser og middels risikoprofil. Født 1958.

(Kilde: DNB)

Du kan sjekke dine egne tall med DNBs fondskalkulator

Lavere kostnader

Om du ikke oppnår 69 prosent av lønnen din som pensjonist, er det ikke nødvendigvis grunn til panikk. Det er nemlig noe pensjonstilbyderne ikke er så flinke å fortelle om i sin kommunikasjon om pensjonssparing: Nemlig at kostnadene dine blir vesentlig lavere. Denne journalisten har regnet ut at om lag 45 prosent av utbetalt inntekt går til å betale boliglån, barnehage og reise til jobben. Bortfall av disse kostnadene vil i vårt tilfelle utgjøre et større beløp enn inntektsbortfallet ved overgang fra lønn til pensjon. Da trenger du kanskje ikke 69 prosent av lønnen som pensjonist likevel? Vel å merke om du ikke har planer om å ta opp store lån mot slutten av arbeidskarrieren.

Les også: Stadig flere foreldre svir av arven