Ingen løsning i Washington i helgen

President Barack Obama mener Representantenes hus må komme fram til en langsiktig løsning på gjeldskrisen, og at Republikanernes forslag om en midlertidig heving ikke vil løse noe som helst. Foto: Reuters
President Barack Obama mener Representantenes hus må komme fram til en langsiktig løsning på gjeldskrisen, og at Republikanernes forslag om en midlertidig heving ikke vil løse noe som helst. Foto: Reuters

Lite tyder på at Republikanerne blir enige med president Barack Obama om økonomien i løpet av helgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Republikanske representanter i Representantenes hus, det ene av de to kamrene i Kongressen, sier lørdag at Det hvite hus har forkastet deres forslag om en kortsiktig løsning.


Begge kamrene i Kongressen hadde lørdagsmøter, noe som ikke er vanlig, for å forsøke å finne en løsning på krisen om landets budsjett og låneopptak.

Senatet

Forhandlingene om USAs økonomi er nå fokusert på Senatet, det andre av Kongressens kamre, melder Reuters. Lederen for demokratene i Senatet, Harry Reid, hadde lørdag private samtaler med Republikanernes senatsleder Mitch McConnell. McConnell tok initiativ til møtet som fant sted på Reids kontor og varte omkring en time.

Les også: USAs budsjettkrise setter spor i Europa

KLIKK PÅ ILLUSTRASJONEN FOR STØRRE VERSJONKLIKK PÅ ILLUSTRASJONEN FOR STØRRE VERSJON

Reid sa etter møtet at han var glad for å få i gang forhandlinger, men understreket at de hadde en lang vei å gå for å komme til enighet. Senatoren sa at han likevel håpet det var mulig å komme til enighet i løpet av 48 timer.

Lørdag kveld kalte president Barack Obama inn sine partikolleger i Senatet til møte i Det hvite hus på kort varsel.

Nei til kortsiktig løsning

Førstkommende torsdag utløper fristen for å heve USAs gjeldstak. Dersom ikke gjeldstaket heves, vil det få alvorlige konsekvenser for både USAs økonomi og verdensøkonomien som helhet, siden USA ikke vil kunne betjene sin statsgjeld.

Les også: Obama vil vurdere forslag om kortsiktig løsning

Etter først å ha nektet å gå med på å heve gjeldstaket, foreslo Republikanerne i Representantenes hus å heve det midlertidig i seks uker.

Obama var imidlertid lite positiv til ideen.

– Det vil ikke være klokt, som noen foreslår, å sparke gjeldsbyrden foran seg langs veien noen måneder for deretter å flørte med den første gjeldsmisligholdelsen noensinne, og det midt i julehandelen, sa presidenten i sin ukentlige radiotale lørdag.

Les også: Obama avviser alle framstøt fra Republikanerne

Sinte republikanere

Republikanske representanter i Huset kom sinte ut fra et møte med sine ledere lørdag, og beskyldte Det hvite hus for å forkaste ideene deres og nekte å forhandle med dem.

Representanten Pete Sessions sa imidlertid at de vil legge frem et nytt forslag i løpet av de nærmeste dagene.

Mange av medlemmene i Representantenes hus reiste hjem lørdag, etter å ha fått beskjed om at det ikke vil bli noen avstemning i løpet av helgen.

Les også: Demokratene med nytt gjeldsforslag

Press

Ved å avvise det republikanske forslaget, har Obama lagt nytt press på Republikanerne for å få dem til å gå med på en mer langsiktig heving av gjeldstaket.

Partene må også komme frem til enighet om statsbudsjettet. Siden et nytt budsjett så langt ikke er blitt vedtatt, har en rekke statlige kontorer og virksomheter vært stengt siden 1. oktober og hundretusenvis av offentlige ansatte er permittert.

Les også: Obama ber Kongressen komme til enighet

Meningsmålinger viser at mange legger skylden for krisen på Republikanerne, som har krevet en utsettelse av Obamas allerede vedtatte helsereform for å kunne godkjenne et nytt budsjett.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus