Advarer Solberg-regjeringen mot å svi av «gratismilliardene»

Kroneraset har gitt regjeringen 15 milliarder ekstra å rutte med i neste års statsbudsjett. Foto: Vegard Grøtt/Kjetil Alsvik, BP/Gorm Kallestad/NTB SCANPIX.
Kroneraset har gitt regjeringen 15 milliarder ekstra å rutte med i neste års statsbudsjett. Foto: Vegard Grøtt/Kjetil Alsvik, BP/Gorm Kallestad/NTB SCANPIX.

Kroneraset gir et milliardløft i norsk økonomi. På toppen av dette får Solberg-regjeringen mange ekstra oljemilliarder å rutte med.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den påtroppende Solberg-regjeringen kan takke et kraftig fall i den norske kronen for at norsk økonomi nå får et uventet dobbelt-løft.

  • Kronefallet styrker norsk eksportindustris konkurranseevne overfor utlandet, samtidig som utenlandske varer blir dyrere i Norge. Det øker produksjonen også for dem som konkurrerer med import på hjemmebane. Ifølge beregninger som LO har gjort vil dette gi en effekt på på produksjonen i fastlandsøkonomien på 0,75 prosent, tilsvarende 15 milliarder kroner over to år.
  • Samtidig fører kronefallet til at oljefondet, som utelukkende er investert i utenlandsk valuta, øker i verdi målt i hjemlig valuta. Vi får rett og slett flere kroner for hver enhet av internasjonal valuta vi veksler inn. Kronefallet har ført til at regjeringen har ytterligere 15 oljemilliarder ekstra å rutte med i statsbudsjettet.

Les også: Kronen raser

Advarer LO-økonom

Knut Thonstad advarer imidlertid regjeringen mot å bruke det økte handlingsrommet, siden økningen i produksjonen allerede gir en ganske stor effekt på norsk økonomi.

- En svekkelse av valutakursen gjør at det blir fart på økonomien og samtidig gjør det at oljefondet øker i verdi målt i norske kroner. Men det gjør det jo ikke noe mer fornuftig å bruke mer penger i norsk økonomi, det er snarere et argument for at man skal bruke mindre, sier Thonstad.

Mandag legger finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) for tiende gang frem regjeringens forslag til statsbudsjett.

Mesteparten av innholdet er hemmelig frem til Johnsen går på talerstolen for å holde finanstalen klokken 10.00.

Blåblått preg

Det vi imidlertid vet med sikkerhet er at det endelige budsjettet for 2014 ikke kommer til å se identisk ut med det budsjettet Johnsen presenterer mandag.

De påfølgende tre ukene skal den påtroppende Solberg-regjeringen forsøke å sette et blåblått preg på hvordan Norge skal bruke pengene til neste år.

- Jeg antar at den nye regjeringen vil komme tilbake med en del skattekutt til Stortinget. Det er virkelig forventet. Men det å få på plass mer kompliserte teknsike konstruksjoner knyttet til veibygging og slike ting tror jeg kan ta litt lenger tid. Men det er alltids mulighet til å foreslå noen fond dersom det er snakk om bevilgninger som ikke krever veldig store regelendringer, sier Thonstad.

Kan kutte umiddelbart

Det er imidlertid mulig å gjøre relativt store endringer i skattenivået.

- Det den nye regjering åpenbart vil gjøre er at den vil starte med skattekuttene. Der har den sagt at den vil fjerne arveavgiften, kutte i formuesskatten og endre innslagspunktet i bunnfradraget og i toppskatten. Og alle de tingene kan den gjøre noe med i det kommende budsjettet. Det er relativt enkle tekniske ting å få til, sier LO-økonomen.

LES OGSÅ:

- Ikke selg aksjene dine

Kroneraset gir Stoltenberg 13 mrd ekstra å rutte med

Saken fortsetter under bildet


* Estimatet er et basert på regjeringens anslag på fondets verdi ved utgangen av året.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus