Pengebingen Premier League bare vokser

MER PENGER: Premier League-klubbene får betydelige høyere TV-inntekter kommende sesong. Forsvarer Robin van Persie og Manchester United seriegullet, kan storklubben få over 590 millioner kroner i TV-penger. (Foto: Eddie Keogh / Reuters / NTB scanpix)
MER PENGER: Premier League-klubbene får betydelige høyere TV-inntekter kommende sesong. Forsvarer Robin van Persie og Manchester United seriegullet, kan storklubben få over 590 millioner kroner i TV-penger. (Foto: Eddie Keogh / Reuters / NTB scanpix)

Den engelske eliteserien flommer over av snaut 50 TV-milliarder på tre år. Fotballverdenen har aldri sett maken til overflod.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ligaen er mer lukrativ enn noen gang. En ny kringkastingsavtale sørger for at bunnlaget vil håve inn mer TV-penger enn hva seriemester Manchester United gjorde i 2012/13-sesongen.

Etter over 20 år med PL-fotball fortsetter mediepengene å øke. Spådommer om boblesprekk har aldri slått til.

– Konkurransen kan presse fram ulønnsomme avtaler for TV-selskapene, men jeg tror det er urealistisk at luften går ut av ballongen. Fotballen genererer ekstremt store inntekter, og interessen er såpass sterk, at jeg ser ingen drastisk kollaps i sikte, sier professor Harry Arne Solberg ved Høgskolen i Sør-Trøndelag til NTB.

Les også: Onsdag kommer terminlista for Premier League 2013/14

Hopp

Den engelske eliteserien har i mange år hatt gjeve TV-avtaler, men den som trer i kraft fra høsten av, er historisk god. Bykset har aldri vært større. Det er ventet at de engelske eliteklubbene samlet vil innkassere rundt 5,5 milliarder pund i mediepenger i løpet av de tre neste sesongene. Det tilsvarer utrolige 48,8 milliarder kroner.

I 1999 var ligaens omsetning på 3,6 milliarder kroner. En smått utrolig utvikling siden Ole Gunnar Solskjærs trippelgull-sesong med Manchester United.

Jumbo-penger

Å være blant de 20 beste klubbene i England har aldri vært mer innbringende enn akkurat nå. Denne sesongen fikk United mest premie- og TV-penger med 540 millioner kroner. Den summen, og trolig litt til, kan bunnlaget regne med å få utbetalt for 2013/14-sesongen. Til sammenligning fikk jumboduoen Reading og Queens Park Rangers i år rundt 355 millioner kroner hver.

Det er ikke rart at direktørene hos opprykkerne Cardiff, Hull og Crystal Palace smiler bredt om dagen. Lagene som rykker ned er også sikret 525 millioner kroner i «fallskjermpenger» over fire år.

Det er ventet at seriemesteren neste sesong vil kunne hente over 100 millioner pund (890 mill. kroner) i TV-inntekter. For seks år siden satt Premier League-vinneren igjen med godt under halvparten.

Økt med 70 prosent

Siden 2007 har Premier League forhandlet fram tre TV-avtaler. Til tross for økonomiske nedgangstider i denne perioden, har de engelske klubbene fått et solid inntektshopp hver gang.

Det er først og fremst den britiske TV-avtalen som gir ny inntektsfest. BSkyB og British Telecom blar til sammen opp med hele 26,8 milliarder kroner for å vise 154 av 380 kamper hver sesong. Det er en økning på over 70 prosent.

Premier League har over lang tid bygget opp eget varemerke og er i dag den mest sette fotballigaen i verden. Det er ikke klart hvilken sum de internasjonale rettighetene er solgt for, men den skal ha bikket godt over 18 milliarder kroner. Det tilsvarer en økning på over 60 prosent.

Reguleringer

Økte inntekter skaper bekymringer for en ny lønnskarusell. For å motvirke dette har Premier League innført en reguleringsordning. Den sier blant annet hvor mye en klubb kan øke spillerlønningene med årlig. Solberg ønsker tiltakene velkommen.

– Utfordringen med økte TV-inntekter er at de fort kan bli en sovepute. Min teori er at klubbene selv ikke kan ordne opp. De er avhengig av reguleringer. Med nye penger glemmes fort problemene man hadde i fjor, sier Solberg.

Analyseselskapet Deloitte offentliggjør hvert år ut en liste over de 20 rikeste klubbene i fotballen. I 2013-rapporten var sju engelske lag med. Deloitte tror den nye TV-avtalen på sikt vil sørge for at England har halvparten av lagene på listen.

Toppklubbene i Premier League nyter også godt av store inntekter fra mesterligaen, kampdager og kommersielle avtaler.

Les flere fotballnyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus