Enkle grep redder deg fra rentesmellen

Frykter du å gå i minus når boliglånsrenten stiger? Da bør du ta grep allerede nå. (Foto: Colorbox)
Frykter du å gå i minus når boliglånsrenten stiger? Da bør du ta grep allerede nå. (Foto: Colorbox)

Men da må du kutte litt i forbruket allerede nå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om 2013 ser ut til å bli et godt år for nordmenns privatøkonomi, er det likevel mange av oss som går rundt med en bekymring for fremtiden. Det er kanskje ikke så rart. Stiger renten til 6,6 prosent er det nemlig 500.000 husholdninger som kan få trøbbel med økonomien.

Galopperende boligpriser og utlånsvillige banker har ført til at nordmenn låner penger som aldri før, og mange av oss har lite eller ingenting å gå på. Nordeas boligpuls fra februar 2013 viser at 14 prosent av befolkningen er bekymret for egen boligøkonomi. Men med enkle grep kan du sikre økonomien på kort og lang sikt, og da slipper kanskje også bekymringen taket.

Les også: Skivebom med egenkapitalkrav

Sløsejakt

Punkt én er å finne ut hvor pengene forsvinner i dag. Mange blir overrasket når de innser hvor mye penger som går med til ta-med-kaffe, røyk og snacks. Selv om økonomien oppleves som trang, kan det være penger å hente på redusert forbruk.

Tør du sjekke ditt forbruk? DinSides Sløsekalkulator gir deg svaret

Et annet alternativ er å innføre kjøpestopp for en periode. Denne journalisten har nå hatt kjøpestopp i over fire måneder, og fortsatt fungerer det helt fint. Kjøpestoppen gjelder personlig forbruk til klær og sko, samt interiør og møbler til hus og hage. Forventet sparebeløp er 50.000 kroner i løpet av året. Da er jo ikke poenget å bruke dobbelt så mye neste år, men heller å prioritere langsiktig sparing.

Fra kjøpestopp til pensjonssparing: Dropp shopping i et år og få nesten 200.000 mer som pensjonist

Sett opp renten allerede nå

Neida, du skal selvfølgelig ikke sette opp renten på ordentlig. Men du kan late som om renten er høyere enn den er. Dersom du betaler ned avdrag som om renten var tre prosentpoeng høyere enn i dag, er du godt forberedt den dagen renteøkningen kommer.

At renten skal opp er det nemlig liten tvil om, selv om det er noe mer usikkert hvor raskt det vil skje. Tar du grep allerede i dag, vil det imidlertid ikke spille noen rolle for likviditeten din om renteøkningen skjer to eller tre år frem i tid.

Les også: Gjeldfri på halve tiden med lån på billigsalg

Noen bør binde renten

For husholdninger som har lite å gå på selv om de kutter i forbruket, er det et alternativ å binde renten. Skal du først binde renten er det fornuftig å binde for en femårsperiode. En fastrenteavtale er gjerne noe dyrere enn flytende rente, så med kort bindingstid vil vinninga gå opp i spinninga.

I utgangspunktet vil det være billigere med flytende rente over tid, men det fordrer at du har en økonomi som kan tåle svingningene. Den noe høyere prisen du betaler for en fastrenteavtale, kan være vel verdt den sikkerheten og forutsigbarheten du får med på kjøpet. For å vurdere om du bør tegne en fastrenteavtale kan du sjekke hvor dyrt lånet ditt blir ved ulike rentenivåer.

Flere tips til god økonomi:

Personvernpolicy