Lommetyvene du ikke merker

Små summer: Kaffe hver dag på vei til jobb virker kanskje uskyldig når du drar kortet. Men sammenlagt utgjør dette en betydelig sum i året. (Foto: Kristin Breivik)
Små summer: Kaffe hver dag på vei til jobb virker kanskje uskyldig når du drar kortet. Men sammenlagt utgjør dette en betydelig sum i året. (Foto: Kristin Breivik)

Røyk, snus, brus, kaffe og cafébesøk. Disse småbeløpene merker fåtallet at forsvinner fra lommeboken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Råd for å minske sløsingen:

– Bli bevisst: Ta i bruk tjenesten i nettbanken som ”Min økonomi”. Prøv også DinSides sløsekalkulator for å se hvor mye du bruker. Bli bevisst på summen av forbruket, som oftest er så små beløp at de blir usynlige.

– Lag et budsjett: Bestem deg for hvor mye du skal få bruke på kosen. Det er urealistisk og heller ikke noe poeng i å kutte det helt ut, men finn en sum som passer din økonomi, eller begrens deg til en kaffe og ikke full lunsj hver gang.

– Ta med mat og drikke: 20 kroner for vann når det er gratis å fylle fra springen. Christine Warloe mener at man bør ha en tankegang i bakgrunnen.

– Spareavtaler: Kom i gang med autosparing. Legg den til lønningsdag eller andre dager du får penger på konto.

Mikrospar er en morsom og annerledes sparing. Sjekk om din bank tilbyr dette.

– Sløseforbruket, eller «lommetyvene» om man vil, er alle de småsummene som forsvinner fra kontoen hver eneste dag. Hver og én virker de uskyldige, skrev Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea på sin blogg for en tid tilbake.

– Boligdrømmen opp i røyk

Tidligere i år gjorde Nordea en undersøkelse på sløseforbruket til 1.000 nordmenn i alderen 18-65 år. Undersøkelsen viser at halvparten bruker om lag 53 kr i uken på kaffe fra kaffebarer, kaféer eller kiosker.

Dette utgjør 2.756 kr i året. Også brus, godterier, mat i farta, øl/vin og tobakksprodukter var blant tingene en sløser oftest eller mest på.

– I gjennomsnitt brukte en av tre i alderen 18-25 år penger på tobakksprodukter. Dette utgjør rundt 16.000 kr i året, som ikke er langt fra sparegrensen til BSU. En kan faktisk si at boligdrømmen går opp i røyk, sier Warloe til DinSide.

Les også: Regnestykket som bør få deg til å stumpe røyken

Ikke kvitt deg helt med kosen

Warloe ser at spesielt studenter går inn i en ond spiral når det gjelder sløsing. Som student kommer man over mye fristelser og sosiale sammenkomster.

– Mange må jobbe for å få studentøkonomien til å gå rundt. Men jo høyere forbruk, jo mer må man jobbe. Og kanskje blir studietiden strukket ut i tid. Man burde heller ha en litt intensiv og litt mer asketisk periode. Gevinsten er lavere studiegjeld og at man raskere kommer i jobb man kan leve av, sier hun. Å kvitte seg helt med kosen er derimot ikke Warloes mening.

– Det er ikke mitt mål, for det handler om grunnleggende behov. Alle har behov for stemningsløft og kos i hverdagen, men det kan løses på flere måter. Eksempelvis kan man ta med seg favoritt-teen, for varmt vann får man i de fleste kantiner, sier hun.

Les også: Spar tusenvis på kaffen

Få oversikt

Flere banker har den siste tiden lansert et system i nettbanken hvor en får oversikt over forbruket sitt. Warloe mener dette er et godt utgangspunkt for de som ønsker å se hva de bruker penger på.

– Hvis man bruker kortet hver gang, er det lettere å sortere ut hva man bruker pengene på. Det er først når man ser hva de små summene utgjør til sammen at man blir bevisst på det. Akkurat som med en trenings- eller kostholdsdagbok, sier hun og anbefaler alle å lage en kategori som heter ”Kafé og uteliv”. Slike metoder mener Warloe er mer motiverende.

– Det er først når man ser hva disse småsummene summerer seg opp til at man kanskje blir motivert til å gjøre noe med vanene sine, sier hun.

Les også: Åtte trinn til bedre økonomi

Vekk kremmeren

Warloe sier også det ligger mye motivasjon i å bli sin egen kremmer.

– Man må sette seg selv i et helt annet spor og jobbe mentalt med kremmerinstinktet. På denne måten finner man motivasjon til å spare. For det er sparingen all sløsingen går mest utover, sier Warloe. Og det kan lønne seg å overvurdere sløseforbruket sitt.

– Den ytterste konsekvens av dette, for de yngste, er at det å komme seg inn på boligmarkedet blir skjøvet frem i tid. Det kan derfor også lønne seg med autospareavtaler, sier hun.

Kim André har spart siden konfirmasjonen, og kjøpte bolig selv som student

– Det ble ganske mye

Håvard (22) jobber til daglig som ekstrahjelp i en matbutikk og har lagt studiene på vent en stund. Han mener selv han tjener greit, og bor i tillegg hjemme hos foreldrene.

– Jeg betaler jo ingen husleie, så mye går til fest og moro, sier han. Han ble DinSides forsøkskanin og fikk legge inn hva han normalt bruker på en uke på sløsekalkulatoren. Resultatet ble en liten formue.

Totalt bruker Håvard 91.810 kroner i året på blant annet snus, røyk, alkohol, hurtigmat og taxi.

Les også: Slik får du rentefritt lån fra staten

– Det var ganske mye, ja, med tanke på at jeg jobber deltid og ikke tjener så veldig mye over det som står der, sier han til DinSide. 26.000 kroner i året går til festing, og nesten 3.000 til røyk. 11.700 går til snus.

– Jeg festrøyker bare, men snuser jo daglig. Jeg bør kanskje vurdere å slutte med det, samtidig som at jeg kanskje burde ha et par alkoholfrie helger. Dette kan jeg jo spare i BSU og kjøpe meg leilighet for, sier han. Håvard har fått en god motivasjon til å begrense forbruket sitt.

– Det blir nok ikke helt stopp, men jeg kommer nok til å redusere på mesteparten av postene, sier han.

Les også: Kjøpestopp i ett år

Personvernpolicy