Ikke glem fradragene for refinansiering av lån

Har du hatt utgifter ved refinansiering av boliglånet, kan du få fradrag for dette. (Foto: Berit B. Njarga).
Har du hatt utgifter ved refinansiering av boliglånet, kan du få fradrag for dette. (Foto: Berit B. Njarga).

Se hvilke utgifter du kan føre opp på selvangivelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du refinansiert boliglånet i løpet av 2012? Da kan du få fradrag for ekstrautgiftene dette ga deg. Men du må selv sørge for å føre opp dette på selvangivelsen.

>> 500.000 husholdninger kan få problemer med gjelden

Dette får du fradrag for

Når du refinansierer et lån for å oppnå lavere rente vil banken vanligvis kreve at du innhenter takst fra en takstmann eller verdivurdering fra en eiendomsmegler. Pantobligasjon som sikkerhet for det nye lånet må også tinglyses, som koster nærmere 2.000 kroner.

– Utgiftene til både takst eller verdivurdering og tinglysningsgebyret er fradragsberettiget. Disse utgiftene er aldri forhåndsutfylt, sier fagsjef Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen til DinSide. Dessuten krever enkelte banker et etableringsgebyr ved refinansiering. Også dette kan du føre opp på selvangivelsen. Det samlede beløpet for disse utgiftene fører du i post 3.3.1 i selvangivelsen.

– Spesifiser utgiftene i tekstfeltet tilleggsopplysninger, som er post 5.0, understreker Nilsen. Du får 28 prosent i fradrag av utgiftene du fører opp.

Les også: Har du allerede levert selvangivelsen? Det er ikke for sent å angre

Les også: Bruker lite tid på selvangivelsen

Sjekk rentefradraget

De som har et boliglån, bør dessuten sjekke om renter og gjeld er riktig utfylt i selvangivelsen. Dessuten bør samboere være ekstra påpasselige med å sjekke rentefradraget. Gjeld og renter vil bli innrapportert på en av låntakerne.

Som samboere må man altså selv fordele gjeld og renter på de respektive selvangivelsene. Har dere boliglån sammen, gjør dere følgende:

Samboeren som har fått ført opp hele beløpet, stryker beløpene som står forhåndsutfylt i hans/hennes selvangivelse, og skriver halvparten i stedet. Den andre legger til halvparten i sin selvangivelse.

For å rette opp rentefradraget, må du endre post 3.3.1/4.8.1 i selvangivelsen, og kan forklare under tilleggsopplysninger at dere eier halvparten av boligen hver.

Her kan du lese alt om selvangivelsen 2012

Personvernpolicy