Meny

SELVANGIVELSEN 2012

Disse postene endrer vi

Selv om Skatteetaten vet mye om oss og sender en ferdig utfylt selvangivelse, er det slett ikke sikkert er alt er med. Reisefradraget er ett eksempel på fradrag du må føre manuelt inn i selvangivelsen. (Foto/montasje: Per Ervland/Berit Njarga)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her kan det være mange skattekroner å hente.

Selvangivelsen er lagt ut for e-brukere og blir deretter tilgjengelig for øvrige skattytere 2. april. Selvangivelsen kommer ferdig utfylt og blir automatisk levert om du ikke gjør noen endringer. Stort enklere kan det ikke bli.

Men pass på at du ikke tar for lett på behandlingen av selvangivelsen. Det kan være mye penger å hente på de ulike fradragene.

Skatteetaten oppgir at det er på disse postene norske skattytere i størst grad gjør endringer:

Post 3.2.8/3.2.9 reisefradrag

Reiser du mer enn 20 kilometer til jobb hver dag, vil reisefradraget overstige minstebeløpet på 13.950 kroner. Dette kan utgjøre betydelige summer for deg som har lang vei til jobben. Men det kan også slå skeivt ut for to kolleger som har like reisekostnader

Post 3.3.1/4.8.1 renter og gjeld

Gjennom skattefradraget på gjeldsrenter får nordmenn redusert skatten med tusenvis av kroner. Desto viktigere er det å sjekke at det forhåndsutfylte beløpet i selvangivelsen stemmer. Renter på gjeld til privatpersoner og arbeidsgiver ikke er forhåndsutfylte i selvangivelsen og må legges til manuelt. Samboere må dessuten fordele renter og gjeld manuelt

– Endringer som ble gjort i fjor lagres dessverre ikke, så derfor er det viktig å være våken, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB til DinSide.

Les også: Sjekk fisse fem punktene

Post 3.1.1/3.1.2/4.1.1 renteinntekter og bankinnskudd

På samme måte som renter på gjeld til privatpersoner ikke er forhåndsutfylt i selvangivelsen, må renteinntekter fra private utlån føres opp manuelt. Renteinntekter beskattes med 28 prosent.

Endringer i renteinntekter og bankinnskudd skyldes ofte imidlertid oftest at ektefeller og samboere endrer på fordelingen seg i mellom. For nygifte kan det lønne seg å sjekke at Skatteetaten faktisk har registrert ekteskapet

Post 3.2.10 foreldrefradrag

Fradragsgrensen for foreldrefradraget på selvangivelsen, er 25.000 for ett barn og inntil 15.0000 for hvert ytterligere barn. Men det mange ikke er klar over, er at man kan legge til reisekostnader dersom man har omvei til barnehage og skole

Post 4.2.5 motorkjøretøy

Biler, motorsykler, snøscootere og andre motorkjøretøyer (som ikke er driftsmidler) verdsettes med utgangspunkt i kjøretøyets listepris som ny hos hovedimportør. Listeprisene finner du her: skatteetaten.no/listepris.

Alt om selvangivelsen 2012 finner du her

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus