Meny

Grunneiere vil rammes av nye kraftregler

Får Olje- og enerigdepartementet det som de vil får grunneiere mindre erstatning. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OED ønsker å gjøre små prosjekter mer lønnsomme, og vil fjerne deler av erstatningen for grunneiere som har har kraftproduksjon på eiendommen.

Olje- og energidepartementet (OED) vil fjerne deler av erstatningen grunneiere får når det drives vannkraftproduksjon på deres eiendom, skriver Nationen.

– Bakgrunnen er at vi ønsker å gjøre små vassdragsprosjekter mer lønnsomme, sier seniorrådgiver Anne Haug i OED til Nationen.

Les også: Utsetter smarte strømmålere

I dag har grunneiere krav på full erstatning, i tillegg til en ekstraerstatning på 25 prosent, heter det i Vassdragsloven.

Det er reglene på 25 prosent ekstraerstatning OED nå foreslår å oppheve. Haug innrømmer at de foreslåtte endringene vil få negative konsekvenser for grunneiere.

Det er selvfølgelig en rettighet du tar bort fra grunneierne. Men vi mener det kan være riktig, siden det vil gjøre de prosjektene som er på grensen til lønnsomme i dag, lønnsomme, sier Haug til Nationen.

Norges Bondelag er ikke utelukkende positive til forslaget fra OED.

– Det ser det ikke ut som om departementet tar hensyn til magasineierne som ikke kan påberope seg fallrettserstatning. Uten 25 prosentregelen kommer de til å måtte holde areal gratis og bare få erstattet ulemper i liten grad, mens helkommersielle aktører stikker av med hele gevinsten, sier fagsjef Ole Jacob Helmen til Nationen.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus